Som køber af et sommerhus skal man vurdere beliggenhed, indkøbsmuligheder, afstand fra helårsbolig, evt. mulighed for offentlig transport og selvfølgelig om huset opfylder de behov, man har eller forventer at få.
Husets stand
Husets stand er selvsagt vigtigt, og selvom sælger har fremlagt tilstands- og elinstallationsrapport, kan det være en rigtig god idé at lade en byggesagkyndig gennemgå huset. Har man planer om om- tilbygning er det vigtigt at undersøge planer og servitutter på forhånd. Afstandskrav til skel og byggeprocent er typisk anderledes end reglerne for helårshuse.
Kloak- og afløbsforhold skal også have fornøden kapacitet. I mange sommerhusområder foregår kloakering via septiktank med tømninger i et fastlagt interval.
Hvis man ønsker at anvende huset om vinteren er det af væsentlig betydning, hvordan det opvarmes og hvordan det er isoleret.
Beskatning af lejeindtægter
Lejeindtægt af et sommerhus beskattes lempeligt, når udlejning sker via et udlejningsbureau. De første 44.500 kr. (2023-tal) er skattefrie og lejeindtægt der overstiger 44.500 kr. reduceres med 40%, hvorefter resten beskattes som kapitalindkomst. Hvis man udlejer privat er bundfradraget 12.200 kr. (2023-tal).
Som udgangspunkt må et sommerhus kun benyttes til ophold i sommerperioden fra 1/3-31/10. I perioden 1/11 til udgangen af februar må sommerhuset dog benyttes til ”kortvarige ophold”, der tilsammen må have en varighed på halvdelen af vinterperioden, altså i alt 9 uger.
Der er dog en væsentlig undtagelse til disse regler om benyttelse: Hvis man har ejet sommerhuset i mindst 1 år, og man har opnået sin pensionsalder, er på efterløn, flexydelse eller førtidspen-sionist, så må man bo i sommerhuset året rundt. Det gælder også for en ægtefælle, samlever eller nært beslægtet.
Download Ret&Råd advokaters brochure med en køber guide, og få de bedste forudsætninger for at undgå unødige spekulationer og overflødigt papirarbejde,