Derfor bør du forholde dig til energimærket
Energimærket er sammen med bl.a. tilstandsrapporten og salgsopstillingen et vigtigt dokument, når du skal træffe afgørelse om, hvilken bolig der i fremtiden skal danne rammen om din hverdag. Et energimærke fortæller nemlig noget om, hvad den pågældende bolig til salg koster i drift, og hvad der skal til for, at denne driftsudgift evt. kan reduceres.
Reglerne om energimærkningen afhænger af typen af bolig, der er til salg. Vi ser nærmere på de reglerne for de enkelte boligtyper nedenfor.
Enfamilieshuse og række- eller kædehuse
Enfamiliehuse herunder række- og kædehuse til salg energimærkes enkeltvis, og det er ejeren af huset, som er ansvarlig for udarbejdelsen og omkostningerne hertil.
Ejerlejligheder
Ved salg af ejerlejligheder anvendes bygningens samlede energimærkning. Ejerforeningen skal, uden beregning, stille en gyldig energimærkning til rådighed for en ejer, som ønsker at sælge sin lejlighed, så ejeren kan opfylde sin forpligtelse til at fremlægge energimærkning inden et salg.
Andelsboliger, anparter og aktier i boligfællesskab
Hvad angår andelsboliger og ideelle anparter (villalejligheder), så gælder der de samme regler som for ejerlejligheder og, at det er andels/anpartsforeningen, der er forpligtet til at stille et energimærke til rådighed for ejeren/sælgeren.
Sommerhuse
Alle nye bygninger over 60 m2 skal energimærkes som en kontrol af, at bygningen overholder energikravene i bygningsreglementet. Det gælder også sommerhuse – selv om de ikke længere skal energimærkes ved salg eller udlejning. Ejeren af sommerhuset afholder selv udgiften til energimærkningen.
Energimærkningens gyldighed
Et energimærke har nu en gyldighed på 10 år og må sædvanligvis bruges igen, hvis boligen sælges videre inden for de 10 år.
Energimærkningen bortfalder dog, hvis du bygger om, eller foretager nogle ændringer, der medfører ændringer i husets energiforbrug.
Har du et spørgsmål til vores advokater?
"*" indikerer påkrævede felter