Salg

Salg af din virksomhed behøver ikke at være besværligt, når bare planlægningen er i orden. Men det kræver overblik, viden og erfaring. Derfor kan det være en god idé med en uvildig rådgiver

Når du går i gang med at planlægge salg af virksomhed, skal du bl.a. have overblik over følgende: 

  • Har du et overblik over potentielle købere?
  • Er der behov for investorer?
  • Er der foretaget risikoafdækning?
  • Er organisationen og produktporteføljen trimmet?

Har du et klart overblik over værdierne i din virksomhed?

Ved salg af din virksomhed bliver dens værdi ikke kun målt ud fra produktionsfaciliteterne og ordrebogens tykkelse. Også blødere elementer som medarbejdernes loyalitet, virksomhedens brand og goodwill hos kunderne har en værdi, og de skal også med i den samlede værdiopgørelse.

Du kender din virksomhed. Det gør dine leverandører og kunder til dels også. Men i sidste ende er det afgørende jo, at de potentielle købere kan se værdien – og potentialet.

Når du skal forberede salg af din virksomhed, er det derfor også vigtigt, at du får gjort din virksomhed synlig over for potentielle købere. Gennem markedsføring i pressen eller gennem kundeaktiviteter som konferencer eller netværksmøder, kan du over for investorer klart demonstrere, hvilken værdi mulige købere har i sigte.

For at få styr på alle elementer, der bidrager til din virksomheds handelsværdi, skal du bruge en advokat, der er specialist i salg, ejerskifte og generationsskifte. Rigtig rådgivning øger salgsværdien.

Hvem skal du sælge eller overdrage til?

Ved salg af virksomheden er mange sælgere tilbageholdende med at kontakte konkurrenter. Men dem, der vil give den højeste pris, er typisk konkurrerende virksomheder, da konkurrenter ofte vil kunne forbedre deres driftsoverskud, foretage ny produktudvikling, eller bare udnytte ressourcerne bedre.

Den udefrakommende køber kunne også være en virksomhed, som du har været underleverandør til igennem mange år.

Udenlandske konkurrenter, der endnu ikke er på det danske marked, kunne også være interessante at kontakte.

Når du kontakter mulige købere i forbindelse med salg af din virksomhed, er det en god idé at få lavet en forudgående hemmeligholdelsesaftale, så du ikke risikerer misbrug af de oplysninger, som du nødvendigvis må videregive til de mulige købere. Det er en god idé at få hjælp til at kontakte de bedste køberemner, som du kan finde frem til på markedet.

Match-online

Du kan få din virksomhed lagt anonymt ind på match-online.dk. Du kan gå ind på deres hjemmeside og blive inspireret, og vi hjælper dig gerne med at få annoncen lagt ind.

Annoncer i erhvervsblade/erhvervssektioner i dagblade

Du kan annoncere din virksomhed til salg under billetmærke. Vi hjælper gerne med formuleringen og besvarelser kan godt sendes til os for at sikre mest mulig anonymitet.

Virksomhedsmæglere

Du kan også kontakte en virksomhedsmægler og få et tilbud på, hvordan virksomhedsmægleren kan hjælpe med salg af din virksomhed.

En ”kronprins eller kronprinsesse”

Du kan også søge efter en ”kronpris eller kroprinsesse”, der ansættes med en hensigtserklæring om at overtage virksomheden efter at have arbejdet et stykke tid i virksomheden.

Har du allerede en medarbejder i kikkerten er der tillige mulighed for det glidende generationsskifte. Du bør forpligte medarbejderen ved at lave en konkurrenceklausul, eller blot en kundeklausul, som kan forhindre vedkommende i pludselig at starte for sig selv, med dine kunder!

Planlægning af salg

Salg af en virksomhed behøver ikke at være besværligt, hvis bare planlægningen er i orden. Det kræver imidlertid overblik, viden og erfaring. Det kræver tillid. Og det er vigtigt at kunne drøfte det igennem med en person, som er uvildig, og som kan rådgive om emnet som helhed. Ikke blot de juridiske eller forretningsmæssige, men også de følelsesmæssige og menneskelige aspekter, der er forbundet med et salg.

Generelt bør der også udarbejdes et testamente, der sikrer, at formuen tilfalder de personer, du ønsker skal have den, og at det bliver særeje for personerne, så formuen ikke skal deles med en ægtefælle, som måske forlader arvingen til fordel for en anden.

Har du et spørgsmål til vores advokater?

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Postnummer*
Tilmeld dig vores nyhedsbreve
Samtykke*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.