Gæld – Kan du ikke betale din gæld?

En stor og uoverskuelig gæld påvirker dagligdagen og livskvaliteten, og det kan være svært at se sig ud af en håbløs økonomisk situation. Ret&Råd København tilbyder gældsrådgivning, og vi kan hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for at komme af med gælden.

Står du i en situation, hvor du har så stor en gæld, at du ikke længere kan overskue, hvordan du skal komme videre? En gæld der påvirker dit humør, din hverdag og din livssituation? Uanset om gælden skyldes overforbrug, ludomani, skilsmisse, tvangsauktion eller et mislykket erhvervseventyr – eller noget helt sjette for den sags skyld – har du mulighed for at komme af med den.

Den onde ring, hvor du låner penge for at betale penge, skal brydes. Det kræver, at du siger stop og tager kontakt til en advokat med speciale i gældsrådgivning og gældssanering, og så kræver det, at du sammen med advokaten får lagt en plan for, hvordan din situation løses bedst og hurtigst muligt.

Første skridt er at åbne op og tale om sin økonomi. Det er en stor lettelse, og det er første skridt på vejen mod økonomisk overblik.

Første skridt: Tal om din økonomi

Det kan føles uoverskueligt at tage hul på snakken om din kuldsejlede økonomi, men det er vigtigt, at du forstår, at det ikke er pinligt at indrømme, at du mangler penge. Mange andre har stået i samme situation, og når du først åbner op, er du ikke længere alene med dine bekymringer. Det er en stor lettelse, og det er første skridt på vejen mod økonomisk overblik.

Hos Ret&Råd Advokater i København har vi stor forståelse for din situation, og vi kan hjælpe dig med at få struktur på økonomien. Med et budget, en realistisk plan for afdragene på din gæld og et fast månedligt rådighedsbeløb vil du føle, at der er taget hånd om din situation, så du kan få ro i sindet og struktur i hverdagen.

RKI og fogedretten – hvis du ikke betaler din gæld

I Danmark er det ikke ulovligt at stoppe med at afdrage på en gæld, men det løser ikke dit problem at stikke hovedet i postkassen. Tværtimod. Der løber fortsat renter på din gæld, som vokser sig større og større, indtil du tager hånd om den, og du risikerer desuden at blive registreret i RKI og blive indkaldt til et møde i fogedretten.

Fogedretten kan gøre udlæg i fx din bil og din bolig, hvilket betyder, at dine respektive værdier skal sælges på auktion, så kreditor kan få sine penge. Vil du vide, hvad fogeden må tage, kan du læse meget mere om det i artiklen “Fogedretten og gæld – Hvordan foregår et møde i fogedretten“.

Få en ordning med dine kreditorer

Hvis du har mulighed for at afdrage et vist beløb på din gæld hver måned, kan du søge en såkaldt frivillig ordning (også kaldet frivillig akkord) med dine kreditorer – altså en ordning hvor I indgår en aftale om at nedsætte gælden enten mod betaling nu eller i forbindelse med en ny afdragsordning, der passer til din økonomi.

Ønsker du at få en frivillig ordning med dine kreditorer, bør du overlade forhandlingsarbejdet til en advokat. På den måde undgår du at blive presset til at tage forkerte beslutninger, ligesom du kan overlade kommunikationen til advokaten, så du ikke længere skal forholde dig direkte til de respektive kreditorer.

Kan du få gældssanering?

Gældssanering betyder, at din gæld bliver nedsat eller slettet, så du kan komme ud af din håbløse gæld, og spørgsmålet ”Kan jeg få gældssanering?” møder vi ofte fra klienter, der står med uoverskuelig økonomisk gæld – svaret er desværre ikke så ligetil.

Grundlæggende er der to hovedbetingelser, der skal være opfyldt, hvis du skal i betragtning til gældssanering:

  1. at du ikke kan betale din gæld – hverken nu eller indenfor de nærmeste år
  2. at en gældssanering vil medføre en varig forbedring af dine økonomiske forhold

Når det er sagt, er der hvert år mere end 5.000 danskere, der søger om gældssanering, hvoraf kun en tredjedel får nedsat eller slettet sin gæld (jf. artikel fra Forbrugerrådet Tænk: https://gaeld.taenk.dk/raadgivning-om-gaeld/gaeldssanering-saadan-goer-du). For at forstå dine muligheder, har vi lavet et fiktivt eksempel på en situation, hvor du muligvis vil kunne få gældssanering:

Din gæld er stiftet på et tidspunkt, hvor det var økonomisk forsvarligt, og din indtægt er efterfølgende blevet ufrivilligt ringere, fx fordi du har mistet dit job.

Du kan muligvis få gældssanering, hvis din gæld er stiftet på et tidspunkt, hvor det var økonomisk forsvarligt, og din indtægt er efterfølgende blevet ufrivilligt ringere, fx fordi du har mistet dit job.

Du kan som hovedregel ikke få gældssanering, hvis:

  • du har uafklarede økonomiske forhold, fx hvis du er arbejdsløs eller uden fast bopæl.
  • du har handlet uforsvarligt i økonomiske anliggender, fx ved at stifte mere gæld på et tidspunkt, hvor du ikke kunne betale den gæld, du allerede havde.
  • gælden er stiftet til forbrug, inden for de senere år.
  • gælden er stiftet ved strafbare eller erstatningspådragende forhold, fx skattesnyd eller bøder.
  • hvis der er tale om en systematisk oparbejdet gæld til det offentlige.
  • du har indrettet dig med henblik på gældssanering.
  • din gæld er stiftet, mens du var under gældssanering eller lige op til.

Der er undtagelser til ovenstående udelukkelsesgrunde. Din advokat kan hjælpe dig med at vurdere dine muligheder. Det er derfor en god idé at få en advokat til at hjælpe dig, når du søger gældssanering, så du griber sagen an på bedst mulig vis.

Få hjælp til din gæld hos Ret&Råd

Er din gældssituation håbløs, kan vi hjælpe dig videre. Du kan finde en af Ret&Råds advokater med speciale indenfor gæld her.

Gratis sagsvurdering

Artiklens forfatter tilbyder en uforpligtende og gratis sagsvurdering for en drøftelse af dine økonomiske forhold og muligheder for at blive gældfri.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.