Er din afdøde ægtefælle på ejendommens skøde? Vær opmærksom på de skattemæssige følger pr. 1. januar 2024!

Det nye boligskattesystem medfører, at de tinglyste ejere fra 1. januar 2024 betaler ejendomsskat over skatten. Hvis du hensidder i uskiftet bo og din ægtefælle står som ejer i tingbogen for jeres fælles ejendom, bliver du kun opkrævet 50% i ejendomsskat. Det giver potentielt en udskudt skattebyrde, som Skattestyrelsen endnu ikke har taget stilling til.

Med den nye beregning af ejendomsskatten som følge af de nye ejendomsvurderinger bør du overveje, om ejerforholdene på din ejendom er korrekte, eller om de bør ændres.

Uskiftet bo

Ved uskiftet bo overtager ægtefællen ansvaret for al gæld fra den afdøde. Uskiftet bo kan benyttes, hvis den afdøde efterlader sig en ægtefælle, og betingelserne i øvrigt er opfyldt. Du kan læse mere om skifteformen her.

Tingbogen

Tingbogen er et offentligt register, som viser, hvilke rettigheder der er over bl.a. fast ejendom.

Når din ægtefælle dør, og han/hun er ejer af en ejendom, sker der automatisk en påtegning i Tingbogen med teksten ”boet efter…”.

Selvom du eventuelt har fået gældsovertagelse i banken på de lån, der måtte være i ejendommen, så bliver ejerforholdet i tingbogen ikke automatisk ændret samtidig hermed. Hvis ejendommen er gældfri, glemmer mange desværre at få rettet ejerforholdet i tingbogen.

Hvis du skal være eneejer af ejendommen, skal skifteretsattesten om uskiftet bo tinglyses på ejendommen. Det koster kr. 1.850 i tinglysningsafgift.

Hvilke problemstillinger er der ved, at der står en afdød person som ejer?

Den ene udfordring er, at ejedomsejere i henhold til det nye boligskattesystem bliver beskattet personligt for den ejerandel, vedkommende har i en ejendom. Som udgangspunkt bliver den længstlevende ægtefælle således kun beskattet med sin ejerandel (typisk 50 %). Skattestyrelsen har endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil opkræve ejendomsskatten for et dødsbo.

Den længstlevende ægtefælle går således med et potentielt skattekrav hængende over hovedet.

En anden udfordring er, at når ejendommen skal sælges, skal alle ejere underskrive. Står en afdød ægtefælle som ejer, skal vedkommende bruge skifteretsattesten dødsboet, når der skal underskrives i en handel.

Kontakt Ret&Råd hvis du ønsker at høre nærmere.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.