Boligkøb – Nye regler for boligskat i 2024

De nye regler for boligskat træder i kraft pr. 1. januar 2024. Det kan have betydning for din boligskat, om du overtager en ejendom før eller efter vi går ind i 2024.

De nye regler for boligskat i 2024

Når de nye regler for boligskat træder i kraft pr. 1. januar 2024, så vil det medføre lavere boligskat for mange ejerboliger i Danmark. Det vurderes, at 4 ud af 5 eksisterende boligejere vil skulle betale mindre i boligskat efter årsskiftet.

For nogle ejerboliger vil boligskatten dog stige. De nye boligskatteregler medfører, at boligejere, der overtager før årsskiftet 2024, kan opnå en skatterabat, hvis boligskatten stiger ved årsskiftet.

Boligejere, der overtager en ejendom efter årsskiftet 2024, skal derimod være opmærksomme, at boligskatten i 2024 kan være højere end boligskatten i 2023.  

Overtagelsesdatoen på ejendommen kan få betydning

Nogle boliger er steget så meget i værdi, at boligskatten stiger trods de lavere satser. Det gælder særligt for ejerlejligheder og de dyreste huse i de større byer.

Hører din ejendom blandt dem, der stiger i skat, kan du få en årlig skatterabat. Rabatten bibeholdes, indtil du sælger din bolig, og den skal dermed ikke betales tilbage.

Overtages ejendommen efter 31. december 2023 kan boligejeren ikke få en skatterabat.

Det er overtagelsesdatoen, der er afgørende for rabatten, uanset hvornår købsaftalen eller skødet er underskrevet, og uanset du har en aftalt dispositionsret forud for den 1. januar 2024. Overtagelsesdatoen er således den dag, hvor du rent juridisk overtager boligen og bliver den nye ejer, der står for ansvaret og udgifterne.

Indefrysning af senere stigninger

Hvis din ejendomsvurdering og din boligskat senere stiger, kan du indefryse stigningen som et lån. Det betyder, at du kan vente med at betale, til du sælger boligen. Indefrysningen gælder både ejendomsværdiskat og grundskyld.

Hvis du hidtil har indefrosset din grundskyld hos kommunen, vil låneordningen automatisk fortsætte med de nye skatteregler. Fra 2024 indefryser du eventuelle stigninger i både grundskyld og ejendomsværdiskat.

Med de nye regler kommer renter på lånet. Hvis du ikke ønsker at fortsætte din indefrysning, kan du framelde den på din forskudsopgørelse.

Nybyg, ombygning og projektløb

Vær opmærksom på, at det i forbindelse med nybyg, ombygninger og projektkøb også kan være af betydning for boligskatten, hvornår færdiggørelse eller overtagelse finder sted.

Kontakt Ret&Råds boligeksperter hvis du ønsker at høre nærmere.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.