Sommerhus boligadvokat

Hvad betyder coronavirus for min ferie?

Hvis du har bestilt ferie, og er det meningen du skal rejse inden for de næste par uger, er der en række forhold du skal være opmærksom på.

Skrevet af advokat Jacob Bartholin Holm, Ret&Råd København

Bemærk, artiklen er udgivet 13. marts kl. 12.00, og Udenrigsministeriets vejledninger ændrer sig løbende.

Det er først og fremmest vigtigt at undersøge, hvordan Udenrigsministeriet vurderer dit rejsemål. Udenrigsministeriet opdaterer i øjeblikket rejsevejledningen flere gange dagligt, og den ligger i øjeblikket på forsiden på Udenrigsministeriets hjemmeside. Du kan finde rejsevejledningen her: um.dk/

Udenrigsministeriet har inddelt rejsevejledningen i tre farver alt efter, hvordan Udenrigsministeriet netop nu vurderer smitterisiko og smittespredning. Den er opdelt med rød, orange og gul.

  • Rød betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til det pågældende område.
  • Orange betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende område.
  • Gul betyder, at du kan rejse, men skal være ekstra forsigtig.

Lige nu og her er anbefalingen, at uanset hvor du skal rejse hen i verdenen, så skal du være ekstra forsigtig.

Lige nu og her er anbefalingen, at uanset hvor du skal rejse hen i verdenen, så skal du være ekstra forsigtig.

Udenrigsministeriets vejledning har stor betydning for, om du overhovedet kan rejse, og om du kan få erstattet din rejse, hvis du ikke tager afsted. Det afgørende er, om du har tegnet en rejseforsikring med afbestillingsforsikring inden du bestilte din rejse, og om rejsen var købt inden Udenrigsministeriet ændrede rejsevejledningen for det område, hvor du skal hen.

Når din destination er rød gælder følgene: Har du afbestillingsforsikring, så gælder den, hvis du har købt din rejse inden rejsevejledningen blev ændret til rød.

Når din destination er orange gælder følgende: Har du afbestillingsforsikring, så gælder den, hvis du har købt din rejse inden rejsevejledningen blev ændret til orange.

Når din destination er gul: Her dækker afbestillingsforsikringen ikke, fordi området er vurderet sikkert at rejse til. Du skal ”bare” være ekstra forsikring på rejsen.

Har du bestilt en ferie til et område, der af Udenrigsministeriet har fået farven rød eller orange, så kan du få dine penge retur eller få ombooket din rejse, hvis du har købt den som en pakkerejse.

Er området vurderet gult kan du ikke aflyse din rejse og heller ikke få pengene retur.

Hvis du har arrangeret hele rejsen selv, så dækker din forsikring som udgangspunkt for aflyste rejser til områder, der af Udenrigsministeriet har fået farven rød eller orange, mens forsikringen ikke dækker for rejser til øvrige områder i verdenen.

Er du i tvivl, så tjek med din rejseforsikring, og tjek evt. med flyselskabet, eller den agent hvor du har booket turen i gennem, om du kan få rejsen ombooket.

Hold dig løbende orienteret på um.dk, da rejsevejledningen i øjeblikket ændres dagligt.

Læs også artiklen "Hvad betyder coronavirus for min ansættelse?", der gennemgår dine rettigheder ift. ferie, sygdom, løn og karantæne.

Er du blevet syg, eller har du ansatte, der er syge? Læs artiklen "Hvordan er det med GDPR og coronavirus?", der gennemgår hvilke oplysninger arbejdsgiver må videregive ifbm. coronavirus.

Har du brug for hjælp til en erstatnings- eller forsikringssag? Find din lokale advokat på vores hjemmeside.