Hvordan sikrer du din virksomhed ved separation, skilsmisse og død?

Næsten halvdelen af os bliver skilt, og vi ved, at vi ikke levet evigt, alligevel har mange selvstændige ikke taget stilling til, hvad der i givet fald vil ske med deres virksomhed. Har du overvejet worst case og sikret din virksomhed?

Når man indgår ægteskab i Danmark, får man såkaldt formuefællesskab, medmindre man opretter ægtepagt. Dette indebærer, at ved separation/skilsmisse skal hver af parternes positive formue deles.

Rigtig mange virksomhedsejere vælger imidlertid at lave særeje på virksomheden/virksomhedsandelen for at undgå at skulle betale halvdelen af virksomhedens værdi til den anden ægtefælle ved skilsmisse. Dels for at undgå at virksomheden presses likviditetsmæssigt, og dels for at undgå en værdiansættelse af virksomheden. Derudover har rigtig mange virksomhedsejere deres pensionsopsparing i form af netop virksomheden.

Sikre virksomheden gennem særeje

En aftale om særeje på en virksomhed sker ved ægtepagt. Det kan f.eks. aftales, at hele din virksomhed  skal være dit særeje og således være undtaget ligedeling. Det kan også aftales, at virksomheden skal være dit særeje, men at f.eks. løn/udbytte skal indgå i delingsformuen.

Det er fornuftigt at få taget snakken om ægtepagt i god tid inden brylluppet, da en ægtepagt kræver enighed. Der er imidlertid ikke noget til hinder for at oprette ægtepagten efter ægteskabets indgåelse, så længe I er enige.

Hvis du ejer din virksomhed sammen med flere, vil jeres ejeraftale ofte stille krav om, at du gør din andel af virksomheden til dit særeje. Dette for at sikre de øvrige ejere og fortsat drift af virksomheden.

En ægtepagt lyses i Personbogen. Lysning koster 1.850,00 kr. (2023)

Hvad sker der med virksomheden, hvis du dør?

Ud over sikring i forhold til separation/skilsmisse bør du overveje, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af, du dør . Ejer du virksomheden sammen med flere, bør det overvejes, hvordan denne/disse sikres at kunne drive virksomheden videre.

Ejer du virksomheden alene, bør du overveje, hvad der skal ske ved denne i tilfælde af død. Disse overvejelser sker typisk med en samtidig overvejelse af, hvordan du i øvrigt sikrer dine nærmeste. Sikring sker afhængig af ejerforhold og ønsker såvel som ejeraftale, testamente og evt. krydslivsforsikring.

Endelig bør du som virksomhedsejer overveje, hvad der skal ske, hvis du i en periode eller et tidspunkt, hvor du fortsat er virksomhedsejer, bliver ude af stand til at råde fornuftsmæssigt. Hvem skal råde og hvordan? Hvad med salg/generationsskifte af virksomheden? Svaret på de spørgsmål kan være afhjulpet af en fremtidsfuldmagt.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.