Klar til generationsskifte – Sådan kan købesummen finansieres

Én af de store udfordringer ved gennemførelse af et virksomhedssalg er finansieringen af købesummen for virksomheden. En løsning kan være at sikre finansieringen af købesummen ved at opdele selskabets aktier i A og B aktier.

Hvis ejeren planlægger det ved at være lidt forudseende, er der god mulighed for, at ejeren af en virksomhed kan få indflydelse på hvornår og hvem, der skal overtage virksomheden.  Når ejerskifte overvejes er det en god idé at tage fat i en rådgiver, der kan styre det fremadrettede forløb.  Med de rigtige rådgivere ved sin side i et planlagt forløb, kan virksomhedsejeren fortsat koncentrere sig om at drive virksomheden mens gennemførelse af generationsskiftet planlægges.

Modning og planlægning

Det er normalt vigtigt, at få sat tingene i virksomheden i system og få struktureret virksomheden inden næste skridt tages.  Det gælder eksempelvis om at få beskrevet organisationen, forretningsgange og processer og få styr på nøglemedarbejdere og rettigheder.

Hvem er potentiel køber og hvordan finder jeg ham?

I nogle tilfælde er det mest oplagt at finde køberen til virksomheden blandt virksomhedens betroede medarbejderskare. I andre tilfælde er det mest oplagt at finde en ekstern køber. Virksomheden kan anonymt og i diskretion annonceres på én af de databaser, der findes på nettet.

Opdeling af aktiekapitalen i A og B Aktier med forbeholdt ret til udbytte

Én af de udfordringer, der skal overvindes ved gennemførelse af et virksomhedssalg er finansieringen af købesummen for virksomheden. Et ofte benyttet redskab i den forbindelse er at sikre finansieringen af købesummen ved bl.a. at opdele selskabets aktier i A og B aktier. A og B aktierne får forskellig stemmevægt og der forbeholdes udbytte i en bestemt størrelsesorden til A aktierne.

Køberen kommer med en sum penge som man forhøjer selskabskapitalen med mod, at køber modtager B aktier i selskabet. Der vedtages nye vedtægter på en ekstraordinær generalforsamling og det bestemmes, at B aktierne først modtager udbytte, når A aktierne har modtaget et forud aftalt beløb i udbytte. På den måde kan A og B aktiemodellen være med til at sikre, at sælger over en periode, afhængig af virksomhedens driftsresultat, får en del af købesummen erlagt.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte artiklens forfatter advokat Ole Krabbe fra Ret&Råd Silkeborgokr@ret-raad.dk eller +45 20 27 67 80. Alternativt kan du kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.
Download brochuren om generationsskifte.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.