Det nye ejendomsvurderingssystem

Flere boligejere har allerede modtaget nye ejendomsvurderinger, og Staten vil henover 2023 fortsat sende de nye ejendomsvurderinger ud. De nye ejendomsvurderinger er mødt med stor kritik fra bl.a. eksperter på boligområdet.

Kritikken af ejendomsvurderingerne går bl.a. på, at vurderingerne kan være baseret på ukorrekte data og med eventuelle efteropkrævninger eller udbetalinger til boligejere – også selvom de ikke har ejet ejendommen i dele eller hele udligningsperioden.

Boligejerne får til opgave at opkræve boligskatter

Det er fra Statens side besluttet, at når vurderingen udsendes i E-boks, så er det ejeren af boligen på det tidspunkt, der skal betale boligskatten – også selvom boligejeren ikke har boet i ejendomme i hele eller dele af beregningsperioden 2021-2023. Staten pålægger derved boligejeren udfordringen med at opkræve eventuelle boligskatterestancer hos tidligere ejer(e). Det kan i værste fald føre til tvister mellem nuværende og tidligere ejere om, hvem der skal betale boligskatter. Kommer en sådan tvist for domstolene kan det være forbundet med uforholdsmæssigt store omkostninger. Situationen vil derfor ofte være den, at nuværende ejere må opgive kampen og dermed må tåle at være den, der betaler boligskatten, som ret beset er andres skat.

Staten har adgang til de relevante data om ejerforholdene for danske ejendomme, og Staten burde dermed tage ansvaret og opkræve boligskatterne hos de rette.

Ukorrekte BBR-data

BBR-data opleves generelt at være mangelfuldt eller forkert, og det har betydning for boligejerne, der således kan få et forkert beskatningsgrundlag.

Som boligejer skal man være opmærksom på, at når den nye eller midlertidige vurdering modtages, er en klagefrist samt frist til at rette BBR-data. Ændringer på BBR slår først igennem, når kommunen har godkendt dem. Bliver data ikke rettet og godkendt inden den endelige vurdering, vil skatten – som konsekvens af de forkerte data – blive udregnet på et forkert grundlag.

Ejendomsvurderinger baserer sig også på data fra referenceejendomme, der udgøres af de 15 ejendomme, der senest er blevet handlet i området. Referenceejendommene bliver brugt til at beregne den gennemsnitlige kvadratmeterpris i området. Boligejerne kan dermed også blive ramt af, at naboens BBR-data ikke er korrekt.

Kontakt Ret&Råd hvis du ønsker at høre nærmere om dine klagemuligheder.

Et problem for boligmarkedet

De nye automatiske ejendomsvurderinger vil med en vis risiko resultere i ganske store fejlvurderinger, særligt hvad angår de mere pristunge ejendomme – særligt i liebhaverområder, hvilke ikke altid fanges af manuelle kontroller.

Generelt spås, at udfordringer i det nye ejendomsvurderingssystem kommer frem, når ejendomme handles, og det anbefales, at parterne – såvel køber som sælger – søger rådgivning, når de handler på boligmarkedet.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.