Anpartsselskab eller aktieselskab

Driver du virksomhed i et anpartsselskab, går du måske med overvejelser om, hvorvidt det havde været bedre at have et aktieselskab.

I princippet kan man det samme i et anpartsselskab, som man kan i et aktieselskab. Den eneste afgørende forskel er, at man skal have en bestyrelse i et aktieselskab, mens det er valgfrit i et anpartsselskab. Der er dog også forskel på kapitalens størrelse.

Mange nystartede virksomheder bliver født som enkeltmandsvirksomheder eller drevet i et anpartsselskab, men det kan være en god idé, at ændre selskabet til et aktieselskab. Forklaringen på dette er, at man generelt opfatter en virksomhed, der drives i aktieselskabsform som værende mere seriøse end enkeltmandsvirksomheder og anpartsselskaber, da de anses som alt andet end nyetablerede.

I virkeligheden kan man diskutere, hvorvidt denne konklusion er rigtig, da driften i et aktieselskab kan være lige så problematisk som driften i et anpartsselskab. Men man må bare sige, at det betyder noget, hvordan kunderne vurderer valget af selskabsform.

”Efter vi fik hjælp til at omdanne vores VVS-virksomhed fra anpartsselskab til aktieselskab, har vi oplevet nemmere adgang til større kunder. Vi bliver simpelthen opfattet som mere seriøse. Jeg tror også, at det er, fordi vi har en advokat i bestyrelsen. Vores kunder har større tillid til os, og det gælder både de to kommuner, vi servicerer og også de mange almennyttige boligselskaber, vi har som kunder”.
– Medejer VVS-virksomhed

Hvis man skal se på, om der overhovedet er et reelt indhold i forventningen om, at et aktieselskab er mere solidt end et anpartsselskab, så er det selvfølgelig relevant at overveje, om det skyldes forskellen i kapital. Et anpartsselskab etablerer man kun med en anpartskapital på kr. 40.000,00, mens et aktieselskab skal have kr. 400.000,00 i aktiekapital.

Mange anpartsselskaber har en egenkapital på kr. 400.000,00 eller mere, og derfor kan man ofte omdanne selskabet til aktieselskab uden at indskyde nye penge! CVR-nummeret er det samme! Der skal ikke laves nye aftaler med hverken udlejere eller medarbejdere!

Vi fik etableret en god virksomhed, som underleverandør til byggebranchen. Men vi blev jo først for alvor taget seriøse, da vi fik etableret en bestyrelse og omdannet til aktieselskab. Kunderne har bare en bedre oplevelse, og vi har fået flere henvendelser og dermed bedre forudsætninger for at udvikle virksomheden”.
-Ejer, Virksomhed, underleverandør til byggebranchen

Dine overvejelser

I korthed er dine overvejelser om selskabsform derfor følgende:

  • Driver du virksomhed i et anpartsselskab og har du en egenkapital på mere end 400.000 – så kan du omdanne dette til et aktieselskab uden omkostninger.
  • Du beholder dit CVR-nummer.
  • Der er ikke behov for nye aftaler med hverken medarbejdere, udlejere eller kunder.
  • Du opnår en langt bedre signalværdi, og din virksomhed bliver opfattet som mere solid.
  • Du får pligt til i et aktieselskab at etablere en bestyrelse, men det fremmer også virksomhedens udvikling.

Hos Ret&Råd Advokater koster det ikke noget at spørge. Find ud af hvad etableringsomkostningerne ved omdannelsen i virkeligheden er. Der skal udarbejdes en vurderingsberetning fra din revisor, men udfærdiges den i forbindelse med aflæggelse af selskabets årsrapport, er omkostningerne ved omdannelsen minimale. Når vurderingsberetningen er udfærdiget, kan vi afholde generalforsamlingen og omdanne selskabet.

Kontakt Ret&Råd Advokater og få en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med at optimere din virksomhed.

Du kan også downloade vores brochure om virksomhedsformer, og bliv klogere på din virksomhedsstruktur

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.