Denne boafgift skal betales, når man arver fra en person, der er bosiddende i Danmark på dødstidspunktet. Afgiften indtræder ved vedkommendes død.
Spørgsmålet er: Hvad skal der ske, når man arver fra en person, der er bosiddende i udlandet?
Af boafgiftsloven fremgår, at hvis man arver fra en person, der er bosiddende i udlandet, er arven som udgangspunkt fritaget fra afgift til den danske stat.
Dette betyder, at hele den afdødes formue som udgangspunkt er undtaget fra dansk afgift, hvis afdøde ikke havde bopæl her i landet. Der gælder dog nogle få undtagelser til dette:
- Der skal betales boafgift af arv, hvis afdøde havde fast ejendom i Danmark, da vedkommende døde.
- Der skal betales boafgift af arv, hvis afdøde havde en formue tilknyttet til et fast driftssted i Danmark.
- Der skal betales boafgift af arv, hvis afdødes formue er omfattet af et skifte her i landet, idet den del af formuen, der er en del af skiftet i Danmark, således vil være omfattet af den afgift, der skal betales til staten i henhold til boafgiftsloven.
Disse regler for arv gælder uanset om afdøde er dansk statsborger eller er udenlandsk statsborger; nationaliteten betyder altså ikke noget. Ej heller arvingens bopæl har nogen betydning i forhold til, om der skal betales afgift i Danmark.
Det afgørende for vurderingen af, om der skal betales afgift i Danmark eller ej, er altså, hvor afdøde havde bopæl på dødstidspunktet.
Kontakt
Spørgsmål og henvendelser vedrørende Testamente og arv kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Anne Kjærhus Mortensen, Ret&Råd Århus C og Randers.