Når du skal i gang med en byggesag – stor eller lille, er det helt afgørende, at aftalegrundlaget er på plads. Desuden er der et utal af regler og regulativer, der skal følges, når et byggeprojekt på en grund skal iværksættes.
Det kan derfor ofte være en fordel at søge professionel rådgivning i forbindelse et byggeprojekt– gerne lige fra de første planer om byggeriet, til det står klart. Der kan nemlig løbende opstå diverse problematikker, der kan have store konsekvenser for byggeprojektet. Hos Ret&Råd advokater har vi flere specialister inden for området fast ejendom og entreprise – og vi rådgiver både private og bygherrer, så vi kender sagen særdeles godt fra begge sider.
Din Ret&Råd advokat vil i forbindelse med opførelse af fast ejendom og entreprise rådgive i forhold til:
- Udarbejdelse af kontrakter.
- Standardkontrakter (herunder AB Forbruger).
- Finansieringsmuligheder.
- Garantiperiode.
Gode råd før, du kaster dig ud i et byggeprojekt
- Sørg for at have en juridisk rådgiver med på sidelinjen, når du kaster dig ud i en byggesag om fast ejendom. En rådgiver kan hjælpe med at forhandle prisen ned f.eks. pga. dårlige jordforhold mm.
- Lav en nøje specificeret aftale med håndværkerne, som tager stilling til selv de mindste småting i dit byggeprojekt, som valg af maling, pris på spots osv. Ellers risikerer du at få en masse ekstraudgifter, som du ikke havde regnet med.
- Søg rådgivning hos en ingeniør eller arkitekt til dit byggeprojekt for fast ejendom. De vil typisk kunne finde ting i aftalen, som du ikke selv er opmærksom på.
- Spar ikke på byggeskadeforsikringen. Mange håndværkere foreslår, at man selv står for byggeprojektet, da man så kan spare udgiften til den lovpligtige byggeskadeforsikring. Det er en dårlig idé, da du så selv står med hele ansvaret for byggeriet – og dermed ikke kan drage nogen til ansvar, hvis der er fejl og mangler ved byggeriet, eller det ikke bliver færdiggjort.
- Kig på mange prøvehuse fra forskellige udbydere – herunder huse muret i samme mursten, som du overvejer at bygge dit hus i. Et helt hus bygget med en type mursten kan komme til at se helt anderledes ud, end du forestiller dig, når du sidder med en enkelt mursten.
- Undersøg selv materialepriser.
- Undersøg byggefirmaets økonomi og få referencer fra andre, som har benyttet samme entreprenør til deres byggeprojekt.
- Gem alle aftaler, mails og lign. som er indgået med entreprenøren, og sørg for at skrive en mail og bekræfte en mundtlig aftale, så man har fuldstændigt aftalegrundlag i sin byggesag.
Udformning og indgåelse af aftale – advokatens rolle i entrepriseret og byggeret
En god kontrakt kan forebygge mange unødige konflikter og afværge store tab for de involverede parter. En uklar og mangelfuld aftale kan derimod få store konsekvenser. Entreprisekontrakter bør altid udarbejdes eller gennemlæses af en advokat specialiseret i entrepriseret og byggeret.
Læs mere om entrepriseret på vores hjemmeside.
Har du et spørgsmål til vores advokater?
"*" indikerer påkrævede felter