Overenskomst for virksomheder og ansatte

Mange virksomheder er omfattet af overenskomster. Overenskomster er typisk branchespecifikke og regulerer virksomhedens ansættelsesforhold på en måde, som minder meget om den måde lovgivning fungerer på.

Hvis du er omfattet af en overenskomst

Hvis din virksomhed er omfattet af en overenskomst, er det vigtigt at denne integreres i virksomhedens ansættelseskontrakter, da fagforeningen kan rejse krav om erstatning i form af bod, hvis overenskomsten overskrides.

Overenskomsten kan sikre ordnede forhold og forpligte medarbejderne til et struktureret konstruktivt samarbejde med ledelsen. For at virksomheden kan høste disse fordele, er det vigtigt at udnytte overenskomstens regler om relation til tillidsmænd, samarbejdsudvalg, lønniveau o.l. optimalt, til at fjerne produktivitetshæmmende konflikter og sikre medarbejdernes tilpasning til effektive produktion.

Overenskomster som ikke udnyttes optimalt af arbejdsgiveren er ofte en byrde i form af ekstra bureaukrati og medarbejderrettigheder – det er derfor vigtigt at overenskomsten i stedet anvendes målrettet til at sikre optimal produktivitet.

Virksomheds-overenskomster

Mange virksomheder er ikke omfattet af en overenskomst. Det kan ændres ved at indgå en aftale om virksomhedsoverenskomst med den relevante fagforening.
Der kan være mange grunde til, at en virksomhed ønsker at indgå en virksomhedsoverenskomst, f.eks.:

  • Ønske/krav fra virksomhedens kunder
  • Ønske/krav fra virksomhedens medarbejdere
  • Ledelsens ønske om klare rammer ansættelsesforhold
  • Som led i CSR-strategi (Corporate Social Responsibility)
  • Afklaring af forhold til fagforeninger / afskæring af konfliktrisiko
  • Øget værdi af virksomheden – i forbindelse med salg / generationsskifte

Det er vigtigt at sikre sig god rådgivning i forbindelse med indgåelse af virksomhedsoverenskomst. Hvis ikke overenskomstens vilkår passer til virksomheden kan det kræve en dyr omstilling. Uden at give virksomheden fordele.

Vores bistand

Jeg yder bistand med rådgivning, udfærdigelse af kontrakter, håndtering af retssager, etc. Størstedelen af vores bistand ydes til arbejdsgivere og direktører, men vi kan ofte også hjælpe lønmodtagere.

Læs mere om ansættelse og arbejde på vores hjemmeside.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.