På engelsk har man betegnelsen ”Public Holidays” altså ”officielle feriedage”, men i Danmark har de officielle helligdage altid fulgt folkekirkens helligdage.
Officielle fridage
De officielle helligdage i Danmark er:
- Nytårsdag
- Skærtorsdag
- Langfredag
- Påskedag
- 2. påskedag
- Store Bededag
- Kristi Himmelfartsdag
- Pinsedag
- 2. pinsedag
- 1. juledag
- 2. juledag
Da helligdagene falder forskelligt hvert år, betyder det også, at nogle gange falder de pågældende helligdage i weekenden. Det udløser ikke kompensation til lønmodtageren uden særlig aftale. Det udløser hellere ikke kompensation hvis helligdage falder på dine faste fridage, hvis du eksempelvis kun arbejder 3 ud af 5 dage hver uge.
Juleaftensdag og nytårsaftensdag
Er ikke officielle helligdage, men ifølge langt de fleste overenskomster og private ansættelsesaftaler er disse to dage gjort til betalte fridage.
Arbejdernes internationale kampdag, den 1. maj er hellere ikke en helligdag, men der har igennem det seneste århundrede været tradition for, at mange arbejdere den dag holdt fri og gik i optog med røde faner.
Grundlovsdagen, den 5. juni var så til gengæld den dag de fleste funktionærer holdt fri – eventuelt først fra kl. 12,00.
En betingelse for betalt frihed de ovennævnte dage er også i dette tilfælde, at det er aftalt via en overenskomst eller i den individuelle aftale. Hvis intet er aftalt, er det derfor en helt almindelig arbejdsdag.
Varslede lukkedage
Mange virksomheder har i dag aftalt med deres ansatte, at virksomheden holder lukket fredagen efter Kristi Himmelfartsdag, ligesom en del virksomheder holder lukket hverdagene mellem jul og nytår. Da der her ikke er tale om helligdage, vil den ansatte typisk skulle bruge feriedage på disse varslede lukkedage.