Derfor er det vigtigt, at du har truffet aftale om, hvad der skal ske, hvis uheldet er ude. Det bedste er, at man i et testamente har besluttet sig for at indsætte en bobestyrer. Bobestyrer kan så hurtigt rette henvendelse til Skifteretten og få boet udleveret, så der igen kan træffes beslutninger; betales regninger og løn mv.
Virksomhedsoverdragelse bør foreberedes i god tid
Hvad skal der ske med virksomheden efter din død på lidt længere sigt? Hvad enten du vil have virksomheden solgt eller lave en virksomhedsoverdragelse til en arving, en medarbejder eller andre, er det er en god ide at have forberedt sig på det.
Man får mest for en virksomhed, når den er i god drift, og når dem, der sælger den, ved, hvad de sælger. Så meget desto mere, er det vigtigt virksomheden drives videre lige efter døden, så gode leverandører og især gode kunder ikke når at forlade forretningen. Hertil kommer, at det en god idé at holde bobestyrer velorienteret om, hvem du gerne vil sælge til, og hvordan det skal ske.
Har man flere mulige overtagere af virksomheden, eller flere børn, som muligvis kunne overveje en overtagelse, er det også vigtigt at få noteret i testamentet, hvem man gerne vil have solgt til, og også om det skal være til en særlig pris.
Har du drevet virksomhed i personligt regi, og har du udskudt skat i virksomhedsskatteordningen, vil den skat forfalde i forbindelse med boets behandling. Det gælder også, selv om boet i sig selv er skattefrit.
Har du drevet virksomhed i selskabsform, så lukkes konto mv. ikke på samme måde ved anparts- eller aktieejerens død. Selskabet er en selvstændig juridisk person, som kan drives videre. Bestyrelsen og direktionen skal dog registreres om, og til det har man hurtigst muligt brug for en bobestyrer. Ellers kan det være, selskabet ikke kan tegnes i en periode efter dødsfaldet.
Vil du vide mere, så kontakt din lokale Ret&Råd advokat, så hjælper vi dig med oprettelse af testamente mv.
Kontakt
Spørgsmål og henvendelser vedrørende Testamente og arv i øvrigt kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Anne Broksø, Ret&Råd København