Hvordan sikrer jeg min virksomhed ved min død?

Når man afgår ved døden, bliver alle ens aktiver lukket ned. Det betyder, at hvis du driver virksomhed i personlig form, vil ingen længere kunne tegne virksomheden. Evt. fuldmagter du har givet, falder bort. Det er uheldigt; ansatte kan dermed ikke få løn, banken er lukket for betalinger, også til husleje og vigtige leverandører mv.

Derfor er det vigtigt, at du har truffet aftale om, hvad der skal ske, hvis uheldet er ude. Det bedste er, at man i et testamente har besluttet sig for at indsætte en bobestyrer. Bobestyrer kan så hurtigt rette henvendelse til Skifteretten og få boet udleveret, så der igen kan træffes beslutninger; betales regninger og løn mv.

Virksomhedsoverdragelse bør foreberedes i god tid

Hvad skal der ske med virksomheden efter din død på lidt længere sigt? Hvad enten du vil have virksomheden solgt eller lave en virksomhedsoverdragelse til en arving, en medarbejder eller andre, er det er en god ide at have forberedt sig på det.

Man får mest for en virksomhed, når den er i god drift, og når dem, der sælger den, ved, hvad de sælger. Så meget desto mere, er det vigtigt virksomheden drives videre lige efter døden, så gode leverandører og især gode kunder ikke når at forlade forretningen. Hertil kommer, at det en god idé at holde bobestyrer velorienteret om, hvem du gerne vil sælge til, og hvordan det skal ske.

Har man flere mulige overtagere af virksomheden, eller flere børn, som muligvis kunne overveje en overtagelse, er det også vigtigt at få noteret i testamentet, hvem man gerne vil have solgt til, og også om det skal være til en særlig pris.

Har du drevet virksomhed i personligt regi, og har du udskudt skat i virksomhedsskatteordningen, vil den skat forfalde i forbindelse med boets behandling. Det gælder også, selv om boet i sig selv er skattefrit.

Har du drevet virksomhed i selskabsform, så lukkes konto mv. ikke på samme måde ved anparts- eller aktieejerens død. Selskabet er en selvstændig juridisk person, som kan drives videre. Bestyrelsen og direktionen skal dog registreres om, og til det har man hurtigst muligt brug for en bobestyrer. Ellers kan det være, selskabet ikke kan tegnes i en periode efter dødsfaldet.

Vil du vide mere, så kontakt din lokale Ret&Råd advokat, så hjælper vi dig med oprettelse af testamente mv.

Kontakt

Spørgsmål og henvendelser vedrørende Testamente og arv i øvrigt kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Anne Broksø, Ret&Råd København

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.