Når man gifter sig på tværs af grænser, og når man gifter sig i udlandet

Flere danske statsborgere bosætter sig i udlandet i en periode og møder i den forbindelse deres kommende ægtefælle. Nogle bliver gift med en statsborger fra det nye land, de har bosat sig i. Andre gifter sig med en statsborger fra et helt tredje land. Endnu andre gifter sig med en dansk statsborger, men foretager vielsen i udlandet. Men hvad betyder det rent juridisk, at ægteskabet sker hhv. med en udlænding eller foretages i udlandet? Hvordan sikrer man sig i tilfælde af at ægteskabet mod forventning/forhåbning ikke skulle holde?

Hvilket lands ret finder anvendelse?

Udgangspunktet efter dansk familieformueret er, at det lands ret, hvor man først er bosiddende sammen, finder anvendelse i ægteskabet. Altså hvis en dansker gifter sig med en franskmand, mens de bor i Frankrig, så finder fransk ret som udgangspunkt anvendelse. Hvis de flytter til Danmark efter en periode, vil de ifølge ægtefælleloven blive underlagt dansk ret efter 5 års ophold i Danmark, dog tidligst pr. 1. januar 2023 pga. overgangsbestemmelser i ægtefælleloven.

Det er muligt at aftale andet. Fx hvis de bor i Frankrig, men ønsker at danske regler skal finde anvendelse. I Danmark indgås en sådan aftale ved ægtepagt.

Dansk statsborger

Det er en betingelse for at oprette en ægtepagt om vedtagelse af dansk familieformueret, at mindst én af jer er dansk statsborger, eller mindst én af jer har bopæl i Danmark på tidspunktet for ægtepagtens oprettelse.

Du kan som dansk statsborger derfor i meget høj grad være med til at bestemme, at dansk ret skal gælde, hvis du en dag skal separeres eller skilles. Efter dansk ret ligedeler man som udgangspunkt delingsformuen, hvis begge parter ejer mere end de skylder.

Vi kan hjælpe dig med at udforme ægtepagten, både før I bliver gift eller under jeres ægteskab.

En gyldig ægtepagt, der bestemmer, at dansk familieformueret gælder, indebærer automatisk et enhedsprincip, hvorefter dansk ret anvendes på alle jeres aktiver og
passiver, uanset hvor i verden fx den faste ejendom er beliggende.

En ægtepagt, der bestemmer, at dansk ret gælder ved separation eller skilsmisse, gælder næsten i alle situationer. Der findes dog nogle lande, der ikke respekterer en sådan ægtepagt.

Artiklen er skrevet af Annemette LarsenRet&Råd Århus C og Randers. Læs mere om Ægteskab eller find din lokale Ret&Råd advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.