Nye udfordringer på boligmarkedet

Priserne på boliger falder, sælger skal arbejde langt hårdere for at sælge sin bolig, og køber kan stille krav, som ikke tidligere var mulige. Markedet er forandret, og det giver en anden vinkel på handlen og andre udfordringer.

Det er ikke længe siden at huse, ejerlejligheder og sommerhuse i nogle områder stort set solgte sig selv. Ejendomsmarkedet var ophedet, priserne steg, som køber skulle man typisk beslutte sig hurtigt, og budrunder var ikke ualmindelige. Situationen er nu en ganske anden, og der er kommet nye udfordringer på boligmarkedet.

Fejl- og mangler, der opdages efter handlen, giver fortsat mange problemer. Der er stadig mange der opdager fejl og mangler ved ejendommen efter indflytning. Herefter kan der starte et slagsmål med ejerskifteforsikringen og/eller sælger. Jeg tror ikke at disse sager helt kan undgås, men det er muligt at mindske risikoen.

Det er min erfaring, at nogle lægger for stor vægt på tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærke i forhold til hvad de kan bære. Nok får man mange oplysninger om ejendommen. Men det, som den bygningsagkyndige skal undersøge og beskrive, er skemalagt på en måde, der gør, at man som sælger ikke altid får givet de oplysninger, man bør, og som køber ikke altid får de oplysninger, man har brug for.

Brug din egen bygningssagkyndige

Derfor anbefaler jeg altid, at man som køber får huset undersøgt af sin egen bygningssagkyndige. F.eks. en bygningskonstruktør eller bygningsingeniør. Nok koster det penge, men så dyrt er det heller ikke, og man får næsten altid fuld valuta for pengene.

Dette skyldes, at man kan få uddybet, hvad det koster at udbedre skadesforhold nævnt i rapporterne, og man får at vide, hvordan man kan prioritere udbedring. Vigtigst af alt er dog den sikkerhed, man køber med et par ekstra øjne på ejendommen, og som kan opdage forhold, den bygningssagkyndige måske har overset.

Dette giver en bedre viden om, man betaler den rigtige pris for ejendommen, når man ved hvad ”skaderne” koster at udbedre, men også hvis man opdager forhold, som den bygningssagkyndige har overset.  Det vil altid være en fordel at få sådanne forhold på bordet, mens man stadig forhandler med sælger.

Har sælger givet korrekte oplysninger?

Der er også udfordringer med sager, hvor der er forskellige oplysninger om samme forhold i handlens dokumenter. F.eks. ser jeg tit forskellige oplysninger om boligens areal i salgsopstilling, BBR, tilstandsrapport og/eller købsaftale.

Det er vigtigt, at man som sælger læser handlens dokumenter igennem. Mægler er jo også bare et menneske, der kan begå fejl.

Det er vigtigt, at man som sælger læser handlens dokumenter igennem. Mægler er jo også bare et menneske, der kan begå fejl. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at oplysninger i handlens dokumenter er rigtige, og at dem som gentages i flere dokumenter, er ens.

Husk at spørge ind

Det er enkelt at rette, og man har næsten lagt i kakkelovnen til en senere tvist, hvis der afgives forskellige oplysninger. Omvendt er forskellige oplysninger ikke ensbetydende med, at der er fejl- og mangler ved ejendommen. Derfor er det vigtigt, at man som køber selv spørger ind og får afklaret, hvilke oplysninger, der er rigtige, hvis der er forskellige oplysninger.

Særlige udfordringer i denne tid

I denne tid er ejendommens energiforbrug og varmekilde noget, de fleste købere bør og vil interessere sig for.

For ejendommens energiforbrug, og hvilken varmekilde den har, betyder meget for boligens økonomi. Her kan det være en god idé for en sælger at undersøge, hvad der er af muligheder for besparelser og alternative energikilder. Sælger kan gå videre og indhente tilbud på energiforbedringer og etablering af alternative varmekilder.

Det samme kan man gøre som køber, og det er med til at give et bedre billede af ejendommens økonomi og dermed, hvad den rimelige pris er for ejendommen.

Det har altid været vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvordan man vil finansiere købet, men tidens inflation og rentestigninger åbner nu muligheder for på sigt at opnå kursgevinst på fastforrentede obligationslån.

Man må dog ikke lade sig forblænde og ligefrem basere sin økonomi på mulige fremtidige gevinster. Man skal basere sin økonomi på det, som er, og først drage nytte af en gevinst, når den er der. Huske også på at en låneomlægning er en bekostelig affære, man skal derfor holde fokus på netto provenuet og ikke bruttobeløbet. Købers marked ændrer ikke på, at jeg altid anbefaler, at man sikrer sig, at handlen er betinget af sin advokats godkendelse. De fleste mæglere har det med i deres købsaftaler, men er du i tvivl, kan du altid søge rådgivning hos en advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.