Hvis politiet vil afhøre dig som vidne:
Hvis politiet ønsker at afhøre dig, fordi du har været vidne til en episode, som politiet efterforsker, har du som udgangspunkt ikke pligt til at besvare deres spørgsmål, idet du efter retsplejeloven alene har pligt til at oplyse navn adresse og fødselsdato. Du skal dog være opmærksom på, at du muligvis senere vil blive indkaldt til at skulle afgive forklaring i retten, hvis politiet går videre med sagen og mener, at din forklaring er central for rettens vurdering.
Under retssagen
Under retssagen har du som udgangspunkt pligt til at udtale dig om, hvad du kan huske fra begivenheden, medmindre du f.eks. har en familiemæssig relation til (en af de) tiltalte i sagen. Du skal også være opmærksom på, at det er forbundet med et strengt strafansvar at lyve i retten. Når du møder i retten, vil du være berettiget til vidnegodtgørelse. Retten vil sende dig informationer om dette, når du indkaldes (typisk via e-boks), og det er vigtigt, at du læser denne information grundigt. Hvis du ikke møder i retten og ikke har en gyldig grund til at udeblive, kan du risikere at blive anholdt til et senere retsmøde eller blive pålagt en bøde for ikke at møde op.
Hvis politiet mistænker dig for at have begået en forbrydelse:
Hvis politiet kontakter dig, fordi de har fået en anmeldelse eller på anden måde har fået en mistanke om, at du har begået noget kriminelt, er det vigtigt, at du ikke udtaler dig med det samme. Sig til politiet, at du gerne vil have mulighed for at tale med en advokat, inden du beslutter dig for, om du vil udtale dig til sagen.
I langt de fleste sager vil politiet vælge at sigte dig, og selvom det er ubehageligt giver det dig også en række rettigheder, som er centrale i en straffesag. For det første har du ikke pligt til at udtale dig til politiet. For det andet får du ret til en advokat.
Brug advokaten
Selvom det kan virke voldsomt at tage kontakt til en advokat allerede på dette tidspunkt, er der en rigtig god grund til at gøre det; advokaten kan modsat dig få adgang til at læse sagens papirer og gennemgå dem med dig, så du er forberedt på, hvad sagen handler om og hvilke beviser, politiet har. Du kan også allerede på dette tidspunkt få lagt en strategi for sagens videre forløb, f.eks. om skal udtale dig, om de er papirer, som politiet bør se ifm. afhøringen mm. Når du har valgt en advokat, vil advokaten tage kontakt til politiet og få sagens papirer og aftale det videre forløb med dig.
Du vil kun skulle betale for advokatens arbejde, hvis du senere bliver dømt i sagen.
Hvis politiet kontakter dig, fordi du har indgivet en anmeldelse til politiet eller er offer for en forbrydelse:
I disse situationer er det helt uproblematisk at tale med politiet, og du har en interesse i at give politiet så mange informationer som muligt for, at de kan opklare forbrydelsen og finde/få dømt gerningsmanden. Du bør derfor overveje, om du har mere materiale, som vil hjælpe politiet. Du bør også tale med politiet om, hvorvidt din sag er omfattet af de sager, hvor du kan få hjælp fra en advokat (der kaldes bistandsadvokat). Dette sker typisk i sager med personfarlig kriminalitet (vold, overgreb mm.).
Advokaten vil hjælpe dig igennem sagens forløb og møde med dig i retten samt rejse et erstatningskrav, hvis der er grund hertil.