Jordforurening

Hvad betyder det, at der er registreret forurening på Vidensniveau 1 eller 2?

Når du køber bolig, bør du undersøge om der er forurening på grunden. Det gælder uanset, om du køber hus eller lejlighed.

Dels kan en forurening have betydning for din anvendelse af huset eller lejligheden.

Dels kan en forurening have betydning for prisen nu, og når du en gang skal sælge.

Oplysninger om grundens forureningsstatus får du fra regionen.

Lettere forurening

Siden 2008 betragtes alle byzoner som lettere forurenet. Det kaldes områdeklassificering og den lettere forurening stammer især fra trafikken og industrien.

Regionerne registrerer herudover, hvilke områder som er eller formodes at være forurenede. Der sker en kortlægning på to niveauer.

Forurening på Vidensniveau 1

Er grunden registreret med en forurening på vidensniveau 1, så har regionen sin viden fra historiske oplysninger, f.eks. om grundens tidligere anvendelse som renseri eller autoværksted. Der er i dette tilfælde ikke udført konkrete undersøgelser fra regionens side.

Er din grund blevet kortlagt som forurenet på vidensniveau 1, kan du kræve, at regionen undersøger din grund inden for et år. Det koster dig ikke noget, og hvis der ikke bliver fundet forurening på din grund, udgår den af kortlægningen.

Forurening på Vidensniveau 2

Er grunden registreret med en forurening på vidensniveau 2, så har regionen en konkret kendskab til forurening på grunden ud fra tekniske undersøgelser af jorden. Det betyder at den konstaterede forurening kan have skadelig virkning for mennesker og miljø.

Regionen vil inddele jordforureningen i tre forureningskategorier (F0, F1 og F2).

  • FO betyder, at jordforureningen ikke har nogen sundhedsmæssig betydning for din brug af hus og have.
  • F1 betyder, at jordforureningen ikke har nogen sundhedsmæssig betydning for din brug af hus og have, hvis du følger nogle enkle råd.
  • F2 betyder, at jordforureningen kan have sundhedsmæssig betydning for din brug af hus og have og skal undersøges nærmere.

Du bør som boligkøber altid undersøge hvad en mistanke eller viden om en konkret forurening nærmere indeholder. Først med det fulde kendskab kan du beslutte om du vil købe huset eller lejligheden.

Olietanke

Du bør som boligkøber også undersøge om der er eller har været olietanke på grunden. Disse oplysninger får du typisk hos kommunens BBR eller fra en olietanksattest hos teknisk forvaltning.

Vær opmærksom på, at hvis der konstateres en forurening på grunden, så er det den til enhver tid værende ejer af grunden, der kan få et påbud om at foretage nogle foranstaltninger på grunden. Det gælder også selvom det ikke er den nuværende ejer, som er ansvarlig for forureningen.

Der findes forskellige økonomiske ordninger, som kan hjælpe med en oprensning af en forurening. Men der er ofte stor ventetid på at få behandlet og gennemført sin ansøgning. I den periode kan du som grundejer være forhindret i at bruge grunden som du ønsker. Det kan også være vanskeligt at få solgt sin bolig, hvis der er viden om en forurening.

Forureningsforhold ved grunden er én af de ting, som din boligadvokat undersøger forud for en endelig godkendelse af handlen. Sørg derfor altid for at få et advokatforbehold i købsaftalen, inden du skriver den under.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.