Fremtidsfuldmagter

Den 1. september 2017 trådte en ny lov i kraft om fremtidsfuldmagter. Det er fuldmagter, man opretter, mens man er ved sine fulde fem, men som først træder i kraft, når man ikke selv kan varetage egen interesser.

Siden oktober 2017 har man kunne oprette de såkaldte ”fremtidsfuldmagter”. Det er fuldmagter, man opretter, mens man er ved sine fulde fem, men som først træder i kraft, når man ikke selv kan varetage egen interesser.

Fremtidsfuldmagten har en række fordele

Fordelene ved fremtidsfuldmagten er, at den for at være gyldig skal være attesteret ved en notar (underskrevet på dommerkontoret) på samme måde, som når man opretter et testamente. Derved sikrer man sig, at fuldmagtsgiver er i stand til at oprette en fuldmagt.

En anden fordel er, at pårørende ikke kan misbruge og få en fuldmagt gjort virksom, uden at der foreligger lægelig bedømmelse af fuldmagtsgivers svækkelse og manglende evne til selv at kunne disponere.

Endelig har fremtidsfuldmagten den fordel, at man normalt ikke vil få problemer med at gennemføre tinglysninger ved salg af ejendom eller problemer med det pengeinstitut, hvor fuldmagtsgiver har sin konto.

Man kan ret hurtigt få fremtidsfuldmagten sat i kraft, og man skal ikke vente på en lang sagsbehandling i Familieretshuset.

Værgemål

Foreligger der ikke nogen form for fuldmagt er eneste mulighed et værgemål for den svækkede person for at kunne disponere. Her er det Familieretshuset, der bestemmer, hvem der skal være værge.

Har man i stedet oprettet en fremtidsfuldmagt, har man selv haft indflydelse på, hvem af ens pårørende, der skal varetage ens interesser.

Artiklen er revideret 19. november 2021

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.