Hvor behandles dødboet?
Et dødsbo behandles i det land, hvor afdøde havde hjemting – det betyder lidt populært sagt, hvor afdøde boede.
Hvis en dansker har hjemting i udlandet, behandles boet der. Det er ikke afgørende, hvilket statsborgerskab man har, men hvor man bor.
Husk testamente
Det er vigtigt, man sørger for at lave testamente i det land, man hører til. Så skifter man hjemting, er det vigtigt, at man laver et testamentet i sit ”nye” land. Hvis vi skifter et dødsbo i Danmark, vil vi ikke opdage et testamentet i lavet i et andet land og omvendt. Er man i tvivl om, hvor man har hjemting, måske fordi man bor flere steder, er det en god ide, at lave testamente i alle landene med samme indhold, så man sikrer sig, det kommer frem.
Hvad tages med i behandlingen i Danmark?
Hvis en afdød havde hjemting i Danmark, vil vi typisk behandle HELE skiftet her i landet, dvs. vi lader alt, hvad afdøde ejede, være omfattet af skiftet i Danmark, uanset hvor aktiverne befandt sig.
I hvilket land betaler man afgift?
Det betyder også, at hele afdødes formue er omfattet af de danske afgiftsregler, dvs. der betales boafgift, også kaldet arveafgift, af alle aktiver, uanset hvilket land de befinder sig i.
Dobbelt afgift?
Nogle gange vil man støde ind i, at andre lande også skifter en del af afdødes aktiver. Fx hvis afdøde havde en ejendom i Spanien, så vil Spanien også lave et spansk skifte, der omfatter den ejendom. Dermed kan man opnå, at visse aktiver skiftes to steder. Det betyder også, man kan risikere, at der skal betales boafgift to steder. Hvis det sker, har vi i det danske skifte mulighed for, at trække den udenlandske afgift, der er betalt til fremmed stat, fra, så man ikke kommer til at betale dobbelt afgift af samme aktiv.
EUs arveretsforordning
EU har lavet en forordning, som blandt andet indeholder mulighed for, at man kan beslutte efter hvilket lands regler, et bo skal skiftes. Forordningen finder ikke anvendelse i Danmark, pga. Danmarks retsforbehold, men har man hjemting i et andet EU-land, hvor forordningen gælder, vil man der kunne lave et testamente om, at man ønsker, boet behandles efter danske regler.
Har du spørgsmål til artiklen eller behov for yderligere rådgivning, er du velkommen til at kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.