Hvorfor stifte et holdingselskab?

stiftelse af holdningselskab

Du bør overveje, om du i forbindelse med oprettelsen af din virksomhed skal gøre dette i selskabsregi og dels om du skal oprette et holdingselskab samtidigt. En holdingselskabskonstruktion har mange fordele. Bl.a. kan man skattefrit udlodde udbytte fra driftsselskabet til holdingselskabet.

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab stiftes med det formål at eje et eller flere andre selskaber. Holdingselskabet er normalt ikke momsregistreret og har normalt ikke andre funktioner end at være holdingselskab.  Du ejer holdingselskabet, og holdingselskabet ejer selskabet hvor driften ligger. Holdingselskabet oprettes enten som et IVS, et ApS eller et A/S.   Kapitalkravene er forskellige afhængig af hvilken selskabsform, der vælges.

En domicilejendom hvorfra virksomheden drives, kan man overveje at lægge i et særskilt ejendomsselskab hvor driftsselskabet bor til leje. Derved begrænses risikoen yderligere.

Hvorfor er det en god ide at oprette et holdingselskab?

Det er mange, bl.a. skattemæssige, fordele ved at oprette et holdingselskab, der indgår i en sambeskatningskonstruktion.

Bortset fra, at der skal betales selskabsskat af et eventuelt samlet overskud, bliver overskud først beskattet, når beløb bliver trukket ud af selskabet i form af løn eller udbytte. Det er en stor fordel. Du kan bringe overskuddet ud af den risiko som enhver virksomhedsdrift er forbundet med. Kun få virksomheder kan sige sig fri for risiko ved, at driften slår fejl, enten ved en pludselig indtrådt begivenhed, eller fordi virksomhedens strategi på sigt viser sig at være forkert. En domicilejendom hvorfra virksomheden drives, kan man overveje at lægge i et særskilt ejendomsselskab hvor driftsselskabet bor til leje. Derved begrænses risikoen yderligere.

En anden fordel ved en holdingkonstruktion består i, at holdingselskabet kan sælge ejerandele i driftsselskabet skattefrit. Man kan lettere sælge dele af virksomheden, ved optagelse af en partner hvis den aktivitet, der sælges, organisatorisk ligger i et selvstændigt datterselskab.

Hvordan opretter man et holdingselskab?

Når man opretter et selskab, er det altid en god ide samtidigt at overveje, om man skal oprette et holdingselskab. Et holdingselskab kan oprettes efterfølgende ved en såkaldt skattefri aktieombytning, men det er billigere at oprette det hele samtidig. Dels sparer man advokatudgifter, og dels kan man anvende det samme kapitalindskud til brug for stiftelse af begge selskaber, når dette gøres fra begyndelsen.

Hvis man allerede har en virksomhed, der drives i selskabsregi og ikke har fået stiftet et holdingselskab er det være værd at overveje, om der skal oprettes et holdingselskab ved en skattefri aktieombytning.

Hvad er ulempen?

Der er ganske få ulemper. Der skal udarbejdes en årsrapport for hvert selskab. Men også holdingselskaber kan fravælge revision af både ApS og IVS.

Overvejer du at opstarte en virksomhed eller at lave en holdingkonstruktion i dit nuværende selskab?  Kontakt advokat Ole Krabbe på ok@sundhuset.dk.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.