Har du skimmelsvamp og fugt i dit lejemål?

Så har du krav på forholdsmæssigt afslag i din husleje og måske erstatning.

Har du fugt og skimmelsvamp i dit lejemål, men ved ikke helt, hvad du skal gøre? Det kan være svært at vide, hvad du som lejer skal gøre ved det, hvem der har ansvaret, og hvad dine rettigheder er. Det vigtigste er, at du først tager kontakt med din udlejer. Hvis du ikke reagerer på problemet inden rimelig tid, kan du miste retten til at gøre dine krav gældende. Det kan blive dyrt at udbedre skimmelsvampen selv, så det er vigtigt at have styr på reglerne.

Tag kontakt med din udlejer

Når du mistænker eller opdager skimmelsvamp, er det vigtigt, at du reagerer straks. Skimmelsvamp vil i sjældne tilfælde være akut sundhedsskadeligt, men det er vigtigt at tage fat på problemerne så hurtigt som muligt for at undgå sundhedsskadelig effekt. Du bør også hurtigst mulig reagere på skimmelsvampen for at undgå at miste retten til at gøre krav på dine rettigheder, for eksempel at du kan kræve erstatning og forholdsmæssigt afslag.

Hvem har ansvaret for skimmelsvamp?

Når der er opdaget og konstateret skimmelsvamp i dit lejemål, er det relevant at klarlægge, hvem der har ansvaret for, at der er opstået skimmelsvamp.

Hvis du som lejer er ansvarlig for skimmelsvamp, f.eks. på grund af egen brug af lejemålet, må du selv udbedre manglen. 

Er skimmelsvamp udlejers ansvar, har udlejer ansvaret for at udbedre manglen. Hvis ikke udlejer udbedrer manglen, eller ikke reagerer på din henvendelse, vil der måske være en række muligheder jf. lejeloven.

Dine rettigheder ved skimmelsvamp

Hvis ikke udlejer udbedrer manglen efter påkrav om det, kan du først og fremmest udbedre skimmelsvampen for udlejers regning. Du må dog bevise, at der foreligger en mangel ved det lejede, og at udlejer først har haft mulighed til at udbedre manglen selv.

Først når udlejer ikke udbedrer manglen, kan lejeren kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen, så længe manglen er værdiforringende. Det er ikke et krav om at manglen har haft et væsentligt omfang, men det skal som udgangspunkt være en mangel, som har stor betydning for lejers brug af lejemålet.

Lejer kan også kræve erstatning, hvis lejemålet ikke er i den stand, som er aftalt, eller hvis udlejer har handlet svigagtigt. Det kan være erstatning for udgifter til midler for at fjerne skimmelsvamp eller for udgifter til midlertidig bolig.

Fakta:

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er små mikroorganismer, som vokser bedst i relativt fugtigt klima. Skimmelsvamp er vækstbetinget og kræver oxygen, organisk materiale og fugt for at kunne udvikle sig. Fugt er derfor som regel årsagen til skimmelsvamp. Fugt kan skyldes vandskader og utætheder i klimaskærmene, men det kan også skyldes fugt, der kommer fra lejers brug af lejemålet.

Det kan være fugt, fra når du bader, laver mad, tørrer tøj eller andet. Glemmer man at lufte ud, risikerer man kondens i de områder, hvor der er mangelfuld cirkulation af luften. Skimmelsvamp kan også forekomme af fejl i bygningskonstruktioner og forkerte anvendelse af materialer.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Skimmelsvamp viser sig ved misfarvninger, som optræder i forskellige nuancer og farver. Det kan være store eller små plamager, i alt fra hvid, lysegrå, sort, blågrøn og rød farve. Skimmelsvamp kan også have en lodden overflade.

Hvordan opdager jeg skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er tit gemt godt og ikke umiddelbart til at se med det blotte øje. Den vokser ofte på mørke og skjulte steder, hvor det er fugtigt. Det kan være, at der vokser skimmelsvamp på steder, hvor du ikke lige har tænkt på, eller steder som er skjult, og som er svære at opdage.

Skimmelvæksten kan gemme sig bag paneler, tapetet eller under gulvet. Det er sværere at konstatere skjult skimmelsvamp, og det kan være at du behøver professionel hjælp til at undersøge lejemålet.

Ellers er skimmelsvampe ofte at opdage på steder, hvor det opstår fugt, særligt på badeværelser, rundt/ved vinduer, i tag- og gulvkonstruktion og kældere. Gå en runde i huset og tjek, om der er nogle synlige tegn på skimmelsvamp. Mange skimmelsvampe afgiver organiske stoffer, som lugter muggent eller jordslået. Det kan derfor være et tegn på, at det er skimmelsvamp, hvis boligen har en muglugt. Fysiske symptomer på dit helbred kan også indikere, at det kan være skimmelsvamp i din bolig.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.