Opløsning af sameje

Det kan være en god ide at oprette en samejeoverenskomst, hvis man ejer noget sammen med andre.

Mange ejer et aktiv i sameje med en anden.

Det kan være et ugift par, der ejer et hus eller en bil sammen, eller det kan være nogle søskende eller venner, der er sammen om et sommerhus.

Hvilke rettigheder har man egentlig, hvis man ikke længere ønsker at eje aktivet sammen med den eller de andre, og hvis man ikke har været så forudseende at få oprettet en samejekontrakt om forholdene.

Opløsning af sameje

Kan man slet ikke blive enige, kan man få sagen indbragt for retten, som kan opløse samejet.

Hvis der er tale om et enkelt aktiv, altså for eksempel et hus, som man ikke kan blive enige om, er det fogedretten, der er kompetent, og i yderste konsekvens kan det ende med en såkaldt frivillig auktionen over aktivet, hvor man indrykker en annonce og indkalder evt. interesserede til at byde på aktivet. Man kan selvfølgelig også selv byde.

Ejer man flere ting i sameje, er fogedretten imidlertid ikke det rette sted for en sag. I så fald skal sagen indbringes for skifteretten, men konsekvenserne af dette er i den sidste ende det samme, nemlig at det kan ende med en frivillig auktion.

Oftest ender det dog med, at man bliver enige, også fordi omkostningerne efterhånden kan blive høje ved at skulle blive ved med at føre sag mod hinanden.

Det kan derfor naturligvis være en god ide på forhånd at opstille nogle regler for, hvad der skal ske, hvis man ønsker at gå fra hinanden, eller hvis man ikke længere vil eje sommerhuset sammen med de andre. Det kan som nævnt ske i en samejekontrakt.

Kontakt

Spørgsmål og henvendelser vedrørende Ugifte samlevende og bolig kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Betina Boysen, Ret&Råd København.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.