Må en arbejdsgiver overvåge sine ansatte?

En arbejdsgiver kan med henvisning til sin ledelsesret som udgangspunkt lovligt indføre kontrolforanstaltninger på arbejdspladsen i form af for eksempel overvågningskameraer.

Der er dog flere betingelser, der skal opfyldes:

  • Overvågningen skal være begrundet i virksomhedens drift
  • Overvågningen skal ske med et begrundet sagligt formål, og
  • Overvågningen skal bruges som et middel til at opnå det mål.

Overvågning med GPS

Arbejdsgiveren har også mulighed for at overvåge og kontrollere medarbejderens færden via installeret udstyr i firmabiler og/eller udleverede mobiltelefoner med GPS-sendere.

Informationspligt

Ingen arbejdsgiver må dog iværksætte overvågning af en medarbejder for eksempel ved installation af overvågningsudstyr i firmabil, uden at medarbejderen er blevet informeret herom. Mange arbejdsgivere glemmer – eller undlader bevidst – at underrette medarbejderen om, at man har installeret overvågningsudstyr, og dermed bliver kontrolforanstaltningen ulovlig. Desuden kan der være særlige varslingsregler i overenskomster og ansættelsesaftaler, der skal overholdes inden installeringen.

Overtrædelse kan give den ansatte ret til erstatning

Et overvågningskamera opsat for eksempel i en butik må alene bruges til at holde øje med, om der sker butikstyveri eller anden form for kriminalitet. Det må ikke bruges til at udspionere de ansatte i arbejdstiden. En overtrædelse heraf kan medføre både betaling af faglig bod og erstatning til medarbejderen.

Det skete for en butiksindehaver, som igennem længere tid havde overvåget en ansat fra sit private hjem via Internettet. Han havde på baggrund af overvågningen blandt andet påtalt over for den ansatte, at denne tog lipgloss på i arbejdstiden. Butiksindehaveren blev af Arbejdsretten idømt en faglig bod og siden af de almindelige domstole dømt til at betale den ansatte kr. 25.000 i erstatning for uretmæssig overvågning.

Som udgangspunkt er det altså lovligt for en arbejdsgiver at kontrollere og overvåge en medarbejder, men arbejdsgiveren skal sørge for, at foranstaltningerne er sagligt begrundet i virksomhedens drift, og at medarbejderen er gjort bekendt med overvågningen.

Arbejdsgiveren skal også overholde reglerne om beskyttelse af persondata. Læs mere hos Datatilsynet.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.