Hvorfor skal vi lave testamente, når vi er gift – og skal vi?

Lovens udgangspunkt er, at børnene arver halvdelen og ægtefællen arver halvdelen. Ønsker I at ægtefællen skal arve mere end halvdelen, skal I oprette et testamente

I vælger selv, om den af jer, som lever længst, skal have et endnu bedre grundlag for at fortsætte livet, men det kræver et testamente.

Hvor meget kan man begrænse børnenes arv, og hvor meget kan man sikre sin ægtefælle?

Børn og ægtefæller er såkaldte tvangsarvinger. Tvangsarven udgør ¼ af, hvad man efterlader sig – dvs. børnenes tvangsarv udgør 1/8 eller 12,5%. Efterlader du dog flere børn deler de de 12,5% ligeligt.

I kan kun begrænse børnenes arv, hvis I opretter et testamente.

Hvad sker der, hvis man ikke opretter testamente:

Hvis man har delingsformue (det der tidligere hed fælleseje) og intet særeje, ser arvefordelingen således ud:

graf-testamente

Hvordan kan man sikre længstlevende bedst muligt med et testamente:

Delingformue (tidligere kaldet fælleseje) og intet særeje men testamente der sikrer mest muligt

graf-testamente

Kan man begrænse børnenes arv endnu mere?

Hvis I gerne vil flytte så mange værdier som muligt over til den længstlevende ægtefælle, skal I beslutte jer for, at det I hver især ejer, skal tilhøre jer som særeje. Særejet aftales i en ægtepagt, som skal tinglyses. I kan vælge en særlig særejeform, som sikrer, at længstlevende beholder sit eget særeje og får halvdelen af det, I aftalte skulle tilhøre førstafdøde som særeje. Derudover kan I via et testamente bestemme, at længstlevende skal arve så meget som muligt efter den af jer, som dør først.

Denne afdødes særeje bliver således delingsformue ved dennes død.

graf-testamentegraf-testamente

Hvordan kan man sikre, at børnene får det, som er tilbage?

Selvom man vælger, at ægtefællen skal arve så meget som muligt, betyder det ikke, at børnene dermed ikke i sidste ende får del i den formue, som måtte være tilbage, når ægtefællen dør. Medmindre I har bestemt andet, vil jeres fællesbørn arve den formue, som er tilbage, når længstlevende dør. Har I børn fra tidligere forhold, kan I – via et testamente – bestemme, at de og jeres evt. fællesbørn skal dele den formue, som er tilbage, når den sidste af jer dør.
Du kan altså med et testamente sikre din ægtefælle valgmuligheden mellem at sidde i uskiftet bo eller arve 15/16. Hvis testamentet kombineres med en ægtepagt om såkaldt kombinationssæreje vil længstlevende ægtefælle arve 31/32.

Valget mellem at sidde i uskiftet bo eller at skifte boet og modtage mest muligt tages når man står med dødsfaldet, og således konkret i forhold til alder, økonomi, skat mv. kan vurdere hvilken løsning der er bedst for længstlevende.

Med et testamente sikrer du altså, at din ægtefælle ikke bliver ”tvunget” til af økonomiske årsager at hensidde i uskiftet bo.

Kontakt 

Spørgsmål og henvendelser vedrørende Testamente og arv kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Anne Kjærhus Mortensen, Ret&Råd Århus C og Randers.   

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Samtykke*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.