Hvordan sikrer du din virksomhed ved separation, skilsmisse og død?

Selvom statistikken viser, at næsten halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse, og selvom vi ved at døden indtræffer for os alle har mange selvstændige ikke taget stilling hvad der i så fald skal ske med deres virksomhed. Er din virksomhed sikret og har du tænkt over hvad der skal ske med din virksomhed i tilfælde af separation/skilsmisse og død?

Når man indgår ægteskab i Danmark får man medmindre man opretter ægtepagt såkaldt formuefællesskab. Dette indebærer at ved separation/skilsmisse skal hver af parternes positive formue deles.

Rigtig mange virksomhedsejere vælger imidlertid at lave særeje på virksomheden/virksomhedsandelen for at undgå at skulle betale halvdelen af virksomhedens værdi til den anden ægtefælle. Dette dels for at undgå at virksomheden presses likviditetsmæssigt, dels for at undgå en værdiansættelse af virksomheden. Derudover har rigtig mange virksomhedsejere deres pensionsopsparing i form af netop virksomheden.

En aftale om særeje på en virksomhed sker ved ægtepagt. Det kan f.eks. aftales, at hele din virksomhed samt det der træder i stedet herfor skal være dit særeje og således være undtaget ligedeling. Det kan også aftales, at virksomheden skal være dit særeje, men at f.eks. løn/udbytte skal indgå i delingsformuen.

Det er fornuftigt at få taget snakken om ægtepagt i god tid inden brylluppet, da en ægtepagt kræver enighed. Der er imidlertid så længe I er enige ikke noget til hinder for at oprette ægtepagten efter ægteskabets indgåelse.

Hvis du ejer din virksomhed sammen med flere, vil jeres ejeraftale ofte stille krav om, at du gør din andel af virksomheden til dit særeje. Dette for at sikre de øvrige ejere og fortsat drift af virksomheden.

En ægtepagt lyses i Personbogen. Lysning koster 1.750,00 kr. (2021).

Ud over sikring i forhold til separation/skilsmisse bør det overvejes, hvorledes der skal forholdes i tilfælde af død. Ejer du virksomheden sammen med flere bør det overvejes hvorledes denne/disse sikres at kunne drive virksomheden videre. Ejer du virksomheden alene bør det overvejes hvad der skal ske ved denne i tilfælde af død. Disse overvejelser sker typisk med en samtidig overvejelse af hvorledes du i øvrigt sikrer dine nærmeste. Sikring sker således afhængig af ejerforhold og ønsker ofte såvel gennem såvel ejeraftale, testamente og evt. krydslivsforsikring.

Endelig bør du som virksomhedsejer overveje hvad der skal ske hvis du i en periode hhv. på et tidspunkt hvor du fortsat er virksomhedsejer bliver ude af stand til at råde fornuftsmæssigt. Hvem skal råde og hvordan, herunder evt. med henblik på salg/generationsskifte af virksomheden. Regulering heraf kan ske ved en fremtids-fuldmagt.

Kontakt

Har du spørgsmål til virksomhedssikring såvel via oprettelse af ægtepagt, testamente eller fremtidsfuldmagt så kontakt din Ret&Råd advokat idag. Artiklen er skrevet af Annemette Larsen, Ret&Råd Århus C og Randers.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indicates required fields

Name
Samtykke*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.