Det er vigtigt, at det testamente, du så får oprettet, er klart i dets indhold, og at dine arvinger ikke af den grund ender i en arvekonflikt.
Det er derfor afgørende, at du, når du opretter et testamente, får tænkt alle situationer igennem. Brug din rådgiver til det.
En arvekonflikt, man kunne have undgået
Et af de mest kendte eksempler på et simpelt testamente, der endte i en arvekonflikt, var følgende:
En mand opretter et testamente. Han har en hustru og 2 særbørn. Han har en god kontakt til det ene særbarn og ikke kontakt til det andet. Han skriver derfor et testamente, hvori han kun anfører, at arven til det særbarn, han ikke har kontakt til, skal begrænses til tvangsarven.
Dette er jo umiddelbart simpelt og til at forstå. Udfordringen er, at han ikke fik skrevet noget om, hvor den arv, som særbarnet skulle have haft, i stedet skulle hen. Dette endte i en arvekonflikt, der kørte både i byret og landsret, fordi der ikke kunne opnås enighed om fordelingen af denne arveandel mellem hustruen og det andet særbarn.
På samme måde er det afgørende, at du har tænkt testamentet sammen med dine pensioner og forsikringer.
Tænkt også på pensioner og forsikringer
Et eksempel kunne være, at et ægtepar opretter et testamente. Hustruen har 2 særbørn, manden har et særbarn. De skriver i testamentet, at længstlevende skal arve mest muligt, og når længstlevende dør skal børnene have 1/3 hver.
De får imidlertid ikke ændret begunstigelsen på deres pensioner. De afgår ved døden samtidig. I forhold til arv får børnene hver 1/3. I forhold til pensioner, modtager mandens særbarn hans pensioner fuld ud, mens hustruens to særbarn modtager hendes pensioner. Tilbage vil børnene stå med spørgsmålet om, hvorvidt det ikke også var meningen, at de skulle dele alle pensionerne lige med 1/3 til hver og dermed en potentiel konflikt.
Skal du have udarbejdet et testamente, eller har du behov for rådgivning i relation fortolkningen af et tidligere oprettet testamente, så kontakt din lokale Ret&Råd-advokat.