Værdiansættelse af anfordringsgældsbreve ved gældseftergivelse

Hvordan værdiansætter man et anfordringsgældsbrev, når der skal beregnes gaveafgift af en gældseftergivelse mellem en forælder og et barn? Det har Højesteret forholdt sig til i en dom fra 14. november 2024 (UfR 2025,413).

Hvad er et anfordringsgældsbrev?

Det ses ofte, at forældre låner deres børn penge til f.eks. køb af en bolig, og at parterne i den forbindelse udarbejder et anfordringsgældsbrev til dokumentation for, at der er tale om et lån og ikke en gave.

Et anfordringsgældsbrev er kendetegnet ved, at det er rentefrit og ikke indeholder bestemmelser om, hvordan lånet skal afvikles. Lånet forfalder på anfordring, dvs. det kan opsiges helt eller delvist af kreditor eller debitor med en kort frist på højst 14 dage. Er der ikke aftalt noget om betalingstiden, er debitor derfor forpligtet til at betale gælden, så snart kreditor forlanger det, og berettiget til at betale til enhver tid.

Anfordringslån betegnes også ofte som et rentefrit familielån, da det er et lån, som ofte ydes af forældre til deres børn. Denne betegnelse er dog ikke altid retvisende, da lånet sagtens kan ydes uden for familiesammenhænge, når en part gerne vil låne en anden et beløb på gunstige vilkår.

Betaling og eftergivelse af gæld

Nogle forældre vælger under lånets løbetid at give barnet afgiftsfrie gaver med det formål at nedbringe gælden. For 2025 kan en forælder således give barnet en gave på 76.900 kr., som nedbringer lånet.

Afhængig af lånets størrelse kan det dermed tage mange år at få nedbragt gælden, og nogle forældre vælger derfor på et tidspunkt at eftergive gælden.

Dette gøres ved, at forælderen giver barnet en gave svarende til restgælden. Hvis gaven overstiger det afgiftsfrie beløb i det pågældende år, skal der betales gaveafgift.

Højesterets dom af 14. november 2024

I sagen havde en far som led i et generationsskifte givet sine to børn hver nominelt 6.125.000 kr. aktier i et selskab.

Købesummen, som var aftalt til 45.937.500 kr., blev delvist berigtiget ved en gave, mens de to børn for den resterende købesum hver især udstedte et uforrentet anfordringsgældsbrev med pålydende 37.214.661 kr. til faderen.

Senere afgik faderen ved døden, og gældsbrevene overgik herefter til moderen, som fik fællesboet udleveret til hensidden i uskiftet bo med parrets fælles børn.

Den 30. december 2013 eftergav moderen ved gavebreve de to børns gæld på hver 37.214.661 kr. I gavebrevene var værdien af gaverne opgjort til henholdsvis 4,8 mio. kr. og 5,8 mio. kr. Disse værdiansættelser var fastsat på baggrund af børnenes respektive solvens på gældseftergivelsestidspunktet den 30. december 2013. Gaverne blev anmeldt til SKAT med disse værdier.

SKAT traf afgørelse om, at gavens værdi var gældens pålydende 37.214.661 kr. (kurs 100). Konsekvensen af afgørelsen og den ændrede værdiansættelse var, at der skulle betales gaveafgift på 15% af dette beløb i stedet for henholdsvis 4,8 mio. kr. og 5,8 mio. kr.

Afgørelsen blev påklaget i det administrative system og behandlet af domstolene, inden Højesteret afsagde dom.

Højesteret udtalte, at gavens værdi fastsættes til handelsværdien på tidspunktet for modtagelsen.
Hvis der ikke eksisterer et marked for omsætning af det pågældende gældsbrev, og det i øvrigt ikke er bestemt eller egnet til omsætning, fandt Højesteret, at det på anden måde måtte fastsættes, hvilken værdi gældsbrevet har for kreditor.

Hvis der i en sådan situation er tale om et anfordringsgældsbrev, der er udstedt mellem nærtstående, er rente- og afdragsfrit og ikke indeholder en løbetid, fandt Højesteret, at værdien som det klare udgangspunkt må ansættes til gældsbrevets pålydende (kurs 100).

Dette udgangspunkt kan dog fraviges, hvis skyldner godtgør, at den pågældende på gældseftergivelsestidspunktet ikke var og heller ikke kan forventes på et senere tidspunkt at blive i stand til fuldt ud at indfri det pågældende gældsbrev.

I den konkrete sag var der ikke holdepunkter for at fravige udgangspunktet om værdiansættelse af gælden til kurs 100, dvs. gældsbrevets pålydende.

Værdiansættelse af gaven har stor betydning – god ide at søge rådgivning

Rente- og afdragsfrie anfordringsgældsbreve bruges ofte mellem nærtstående, og her er det vigtigt at være opmærksom på konsekvenserne, hvis man eftergiver gælden ved en gave.

Man må regne med, at gaven værdiansættes til pålydende (kurs 100), medmindre der er særlige omstændigheder. Dette har betydning, da gaveafgiften beregnes af værdien af gaven, og det kan derfor være en bekostelig omgang, hvis man anvender en for lav værdi.

Hvis du overvejer at eftergive dit barns gæld i henhold til et anfordringsgældsbrev, kan det derfor være en god ide at søge rådgivning hos din Ret&Råd-advokat.

Læs mere om: Lån

Tilmeld dig Ret&Råds nyhedsbreve og modtag artikler som denne.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.