Nye regler om arveafgift

Det sker ikke så tit, at reglerne om arveafgift ændres, men det sker nu.

Folketinget har i maj 2024 vedtaget en ændring af boafgiftsloven, således at arveafgiften – det som juridisk kaldes boafgiften – for søskende ændres. Ændringen betyder, at afgiften nedsættes for afdødes søskende. Lige nu betaler afdødes søskende 36,25 % i boafgift, men ændringen medfører at afgiften for søskende sættes ned til 15 %, således at søskende ikke længere skal betale tillægsboafgift. Søskendes afgift vil således fremover svare til den afgift, som afdødes børn, børnebørn m.v. betaler.

Testamente med 30-70 løsning

Der i løbet af årene oprettet mange testamenter, hvor de der ønsker, at deres søskende skal arve, har lavet en såkaldt 30-70 løsning. Denne løsning indebærer, at der indsættes en velgørende organisation for at nedbringe afgiften. Du kan læse mere herom i artiklen “Har du oprettet et afgiftsbesparende testamente?”. Har man lavet et sådant testamente til fordel for sine søskende ender afgiften på under 30 % (i stedet for 36,25 %) og de begunstigede søskende ender med at arve 70 %. Ændringen i boafgiftsloven betyder dog, at der rykkes på denne fordeling, fordi afgiften for søskende nu sættes ned til 15 %. Det betyder, at en større del af arven vil ende hos den velgørende forening.

Med ændringen af boafgiftsloven er det kun søskende, der fritages for at betale tillægsboafgiften. Alle andre arvinger, der på nuværende tidspunkt, betaler tillægsboafgiften, er fortsat omfattet af disse regler. Har du oprettet et 30-70 testamente, hvor dine nevøer, niecer, naboen eller en ven er begunstiget, er afgiften således fortsat 36,25 %, og i det tilfælde giver 30-70 løsningen stadig god mening afgiftsmæssigt.

Ændringen gælder fra 1. januar 2027

Ændringen gælder for arv, der er afgiftspligtig i 2027 eller senere. Det betyder, at det afgørende for, om arven bliver omfattet af den nye afgift er, om afgiften betales efter 1. januar 2027. Hvis du vil vide mere om de nye regler om boafgiften eller om afgift eller oprettelse af testamente i øvrigt, så tag kontakt til din lokale Ret&Råd advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.