Har du oprettet et afgiftsbesparende testamente?

Pengegave

Har du lavet et afgiftsbesparende testamente, kan det måske være du skal ændre det? Reglerne om arveafgift ændres, og det afgørende for, om arven omfattes den nye afgift er, om arveafgiften betales efter 1. januar 2027.

Det sker ikke så tit, at reglerne om arveafgift ændres, men det sker nu.

Folketinget har i maj 2024 vedtaget en ændring af boafgiftsloven, således at arveafgiften – det som juridisk kaldes boafgiften – for søskende ændres. Ændringen betyder, at afgiften nedsættes for afdødes søskende. Lige nu betaler afdødes søskende 36,25 % i boafgift, men ændringen medfører at afgiften for søskende sættes ned til 15 %, således at søskende ikke længere skal betale tillægsboafgift. Søskendes afgift vil således fremover svare til den afgift, som afdødes børn, børnebørn m.v. betaler.

Testamente med 30-70 løsning

Der er i løbet af årene lavet mange testamenter med en såkaldt 30-70 løsning. Løsningen er brugt i de tilfælde, hvor de der ønsker, at deres søskende skal arve, har indsat en velgørende organisation i testamentet for at nedbringe afgiften. Ændringen af boafgiften for søskende, har den konsekvens, at idet afgiften nedsættes, vil der ende et større beløb hos foreningen, mens ens søskende fortsat vil arve 70 %.

Grunden til, at der ender et større beløb hos foreningen er, at afgiften beregnes alene af de 70 %. Afgiften vil derfor udgøre 15 % af 70 % af bobeholdningen.

Hvis to søskende f.eks. skal arve 1 mio. kr., og der er oprettet testamentet med 30-70 løsningen, vil de to søskende arve 700.000 til deling fri af afgift, således kr. 350.000 hver. Foreningen vil arve kr. 300.000.

Som reglerne er nu, skal foreningen herefter betale den bo- og tillægsboafgift, der skal beregnes af de kr. 700.000, som afdødes søskende arver. Afgiften udgør kr. 216.276, som foreningen skal betale. Foreningen arver derfor kr. 83.724.

Med de nye regler skal der alene beregnes 15 % i afgift af de to søskendes arv på kr. 700.000, hvorfor afgiften vil blive reduceret til kr. 55.035 således at foreningen herefter arver kr. 244.965 i stedet for kr. 83.724.

Testamente til fordel for søskende

Hvis du har oprettet et 30-70 testamente til fordel for dine søskende, skal du derfor være opmærksom på, at ændringen af reglerne, vil medføre at der kommer et større beløb til foreningen. Har du det fint med, at der gives et større beløb til foreningen, er der ikke behov for, at du ændrer dit testamente.

Hvis du derimod har oprettet testamentet med tanke på, at dine søskende skulle arve mest muligt, vil der dog være behov for, at du får gået testamentet igennem og ændret på dette, idet dine søskende i de fleste tilfælde vil opnå mest muligt uden begunstigelsen af den velgørende forening.

Med ændringen af boafgiftsloven er det kun søskende, der fritages for at betale tillægsboafgiften. Alle andre arvinger, der på nuværende tidspunkt, betaler tillægsboafgiften, er fortsat omfattet af disse regler. Har du oprettet et 30-70 testamente, hvor dine nevøer, niecer, naboen eller en ven er begunstiget, er afgiften således fortsat 36,25 %, og i det tilfælde giver 30-70 løsningen stadig god mening afgiftsmæssigt.

Ændringen gælder fra 1. januar 2027

Ændringen gælder for arv, der er afgiftspligtig i 2027 eller senere. Det betyder, at det afgørende for, om arven bliver omfattet af den nye arveafgift er, om afgiften betales efter 1. januar 2027.

Hvis du vil vide mere om de nye regler om boafgiften eller om afgift eller oprettelse af testamente i øvrigt, så tag kontakt til din lokale Ret&Råd advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.