Må man give gaver op til sin død?

Vi lever i et frit land, og det betyder blandt andet, at du som udgangspunkt kan gøre hvad du vil med dine penge og øvrige værdier. Måske kan du nå at forbruge hele din formue, inden du dør, men mange opsparer flere værdier, end de kan forbruge, og det der er tilbage falder så en dag i arv.

Dette forhold mellem værdier, forbrug og forventet levetid kan nogle gange igangsætte et ønske om at give noget af ens formue væk som gaver – måske for at opleve og glædes ved modtagernes taknemmelighed eller måske for at spare afgift ved arv. Det kan alt sammen være både klogt og fornuftigt, men der følger noget jura med.

Forudsætninger

Den første forudsætning for at give gaver er, at du skal være mentalt og kognitivt i stand til at træffe beslutningen herom. Det nytter altså ikke, at de pårørende samstemmende beslutter, at den senil-demente eller halvt-bevidstløse mor, far eller onkel – ” helt sikkert ville have ønsket, at give den eller de gaver/donationer til familie eller velgørenhed”.

Hvis de pårørende alligevel gennemfører bankoverførsler eller andre gaver på vegne af deres demente mor/far/onkel…, bliver de i bedste fald ugyldige og skal tilbagebetales, i værste fald kan politiet indlede en straffesag for berigelseskriminalitet.

Hvis du har dine åndsevner i behold, kan du for så vidt frit give gaver. Modtageren vil være forpligtet til at betale indkomstskat eller gaveafgift af værdien afhængig af slægtskabet og afhængig af om gavens værdi overstiger bundfradraget for afgiftsfrie gaver. Donationer til velgørende formål er dog afgifts- og skattefri.

Arvelovens særlige bestemmelse

Denne helt frie adgang til at give gaver modificeres imidlertid også af en særlig bestemmelse i arveloven. Det fremgår nemlig af § 93, at hvis man giver en gave, som først skal effektueres når man dør (det kunne være en køberet til en ejendom) eller man giver en gave, hvor man ved, at døden er nært forestående, så skal disse dispositioner bekræftes i et testamente for at være gyldige.

Med andre ord: Hvis der er givet én eller flere gaver, som falder ind under denne § 93, skal gaven tilbage til boet og arves af de retmæssige arvinger. Hvis den ugyldige gave er givet til de retmæssige arvinger, kan de formentlig beholde det, de har modtaget, men der skal betales fuld boafgift af gavens værdi.

Det er derfor vigtigt at søge relevant juridisk rådgivning, hvis du ønsker at give en gave, som først skal opfyldes senere, eller hvis du har fået en uhelbredelig og livstruende diagnose.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.