Ny typeformular for lejekontrakt fra januar

Fra den 1. januar 2023 vil A10–kontrakten være ”den eneste ene”, og det er udlejers risiko, hvis der bliver udfyldt en forkert lejekontrakt. Hvis udlejer anvender en udgået typeformular, kan det koste vedkommende mange penge.

Farvel til lejekontrakt typeformular A9 – velkommen til A10.

I forbindelse med sammenskrivningen af de forskellige boliglejelove til en fælles lejelov, der trådte i kraft 1. juli 2022, var det forudsat, at der også skulle autoriseres en ny standardlejekontrakt for beboelseslejemål.

Som en midlertidig overgangsordning i perioden 1. september til 31. december 2022 kunne udlejer vælge at benytte den gamle standardlejekontrakt A9 – eller den nye A10. Men med virkning fra den 1. januar 2023 bortfalder den gamle lejekontrakt A9 med at være autoriseret. Herefter er KUN den nye lejekontrakt A10 autoriseret.

Standardlejekontrakten, typeformular A10 er tilgængelig her.

Anvendelse af den nye typeformular

Den autoriserede lejekontrakt kan anvendes ved alle typer beboelseslejemål; lejlighed, andelsbolig, ejerlejlighed, enkeltværelse og en familiehuse. Kontrakten kan også bruges ved fremleje.

Du kan i lejekontraktens øverste højre hjørne se, hvilken typeformular du har fat i.

Jeg anbefaler, at du ikke forsøger at udarbejde din egen individuelle lejekontrakt. Det er min erfaring, at det ofte vil gå galt, så søg i stedet bistand hos en specialiseret advokat.

Mulige konsekvenser ved forældet lejekontrakt

Benytter en udlejer alligevel en gammel standardlejekontrakt efter den 1. januar 2023, betyder det ikke, at lejeaftale er helt ugyldig.

Men i det omfang at der er indsat bestemmelser i lejekontrakten, der giver lejeren ringere vilkår, end det fremgår af lejeloven, kan de aftalte ringere lejevilkår ikke gøres gældende af udlejer.

Det kan eksempelvis være aftale om, at lejer påtager sig en udvidet vedligeholdelsespligt – eller der er aftalt en årlig nettoprisindeksering af huslejen.

Du bør som udlejer også sikre dig, at lejer både modtager den del af standardlejekontrakten, som skal udfyldes i §1-12, og også den efterfølgende tekstdel ”vejledning for beboelse”. Der er juridisk tale om et samlet dokument.

Mangler vejledningen, vil du som udlejer risikere, at din lejekontrakt bliver anset som en ikke-autoriseret blanket. Det har samme konsekvens som omtalt ovenfor, nemlig at de aftalte ringere lejevilkår ikke kan gøres gældende af udlejer over for lejeren.

Søg rådgivning

Det kan derfor blive en dyr fornøjelse for udlejer at anvende den forkerte lejekontrakt eller glemme vejledningen i fremtiden. Sørg derfor for at den korrekte aktuelle typeformular og søg hjælp hos en rådgiver, så den er udfyldt korrekt.

Lejelovgivningen er fuld af fælder og faldgruber – søg derfor altid juridisk rådgivning hos Ret&Råd  Advokater, inden du som udlejer indgår en ny lejekontrakt med lejer.

Læs mere om erhvervslejemål

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.