Sommerferien nærmer sig – har du styr på dine ferierettigheder?

Ifølge ferieloven har alle lønmodtagere ret til tre ugers sammenhængende sommerferie. Du kan kræve, at sommerferien placeres i hovedferieperioden, som er 1. maj til 30. september. Den nye ferielov giver mulighed for, at du kan aftale at afholde ferie på forskud.

Ret til 3 ugers sammenhængende ferie ifølge ferieloven

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed.

Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens sommerferie,

Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie, men det er lovligt, at du og din arbejdsgiver individuelt kan aftale, at du f.eks. kun holder to ugers sommerferie i sommerferieperioden. Måske vil du gerne udskyde ferien helt og gemme de tre ugers ferie til december måned for tage en længere ferierejse til Thailand.

Tvungen ferie

Din arbejdsgiver kan nogle gange blive nødt til at varsle tvungen ferieafviklingen over for en dig, hvis kabalen med ferieafvikling ikke kan gå op.

Men der skal være en saglig grund, og det vil ofte være driftsmæssige hensyn i virksomheden. Det er arbejdsgiveren, der har ledelsesretten og dermed det sidste ord.

Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie, men det er lovligt, at du og din arbejdsgiver individuelt kan aftale, at du f.eks. kun holder to ugers sommerferie i sommerferieperioden.

Kommunikation om ferie

Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at du har modtaget besked om tvungen ferie i overensstemmelse med varslingsreglerne. Udover tvungen ferie placeret i sommerferieperioden, kan arbejdsgiveren også varsle, at virksomheden holder lukket andre dage f.eks dagen efter Kr. Himmelfart eller dagene mellem jul og nytår.

Når lukkedagene gælder alle i virksomheden kaldes det ”kollektiv ferielukket”.

Ved faste kollektive lukkedage bør de tvungne lukkedage fremgå af ansættelseskontrakt og/eller personalehåndbog.

Kollektiv ferielukket

Før hen var det helt almindeligt, at især produktionsvirksomheder lukkede helt ned i industriferien (ugerne 28-30).

Ved kollektiv ferielukning skal arbejdsgiveren huske, at der for hver enkelt lønmodtager ”gemmes” feriedage til den varslede ferielukning. Hvis ikke der er opsparet nok feriedage til den kollektive ferielukning, er det virksomheden, der selv skal betale for de ikke optjente feriedage.

Ferie på forskud

I den nye ferielov gælder et samtidighedsprincip. Har du ikke optjent nok feriedage til en kommende ferie, kan du evt. få lov til at afholde ferie på forskud inden for et ferieår. Ferieåret efter den nye ferielov løber fra den 1. september til den 31. august.

Hvis du aftaler med din chef, at du holder tre feriedage på forskud i juli måned, kan du nå at optjene to dage både i juli og i august, og dermed inden ferieåret udløber ved udgangen af august.

Bliver det derimod aftalt, at du får en hel uges ferie på forskud (fem feriedage) i juli, kan du stadigvæk kun nå at optjene 2 feriedage i juli og igen i august. Du kan dermed ikke nå at optjene den femte feriedag, inden ferieåret udløber den 31. august.

I den nye ferielov er der derfor åbnet op for, at du kan afholde ferie på forskud. Det kan kun ske, hvis din arbejdsgiver accepterer det. Det kan være relevant, hvis du ikke har gemt nok feriedage til at holde sommerferie – f.eks. hvis du er nyansat. Så det er godt at kende sine rettigheder.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.