Hvordan hjælper du dine børn bedst igennem skilsmissen?

Når skilsmissen står for døren, er det vigtigt, at du hurtigt får et overblik over din retsstilling, og hvad du ønsker resultatet skal være. Der er ingen tvivl om, at skilsmisser er svære for alle parter.

Artiklen er senest ajourført 29. december 2021.

Konflikter optrappes hurtigt

Når du vælger din advokat, så bør du have for øje, hvordan du selv ønsker tingene skal udvikle sig, og det er vigtigt, at du sørger for, at din advokat håndterer situation efter dine ønsker.

Der kan med fordel vælges en advokat, der har erfaring med mediation. Når du selv sidder med alle følelserne uden på tøjet og mener, din tidligere ægtefælle handler helt tåbeligt, er det vigtigt, at du har en sparringspartner, der kan holde hovedet koldt, så konflikten ikke optrappes. Du bør hele tiden overveje både dine midler og dit mål sammen med din advokat.

Har din tidligere ægtefælle ikke selv fundet en advokat, kan du med fordel foreslå, at I sammen kontakter en mediator og lader denne hjælpe jer med at blive enige.

Ret&Råd har i alle dele af landet specialuddannede mediatorer, der står klar til at hjælpe dig.

Når du selv sidder med alle følelserne uden på tøjet og mener, din tidligere ægtefælle handler helt tåbeligt, er det vigtigt, at du har en sparringspartner, der kan holde hovedet koldt, så konflikten ikke optrappes.

Juridisk overblik

Nedenfor beskrives en række områder omkring børn, du bør overveje, når du skal skilles. Jo før du kontakter en advokat, jo bedre. Ved tidligt at kontakte en advokat eller mediator, kan det gøre, at du hjælper dine børn bedst igennem skilsmissen.

Forældremyndighed

Der er ikke noget i vejen for, at forældremyndigheden forsat er delt – det vil i de fleste tilfælde også være den naturlige løsning. Mange har den fejlagtige opfattelse, at det er vigtigt at have den fulde forældremyndighed, men det er det dog ikke altid. Har I fælles forældremyndighed kræves den anden forælders samtykke som udgangspunkt alene ved væsentlige beslutninger, som f.eks. udstedelse af pas, flytning til udlandet, deltagelse i farlig sport, væsentlige lægelige indgreb og skoleskifte.

Hertil kommer dog, at man i tilfælde af delt forældremyndighed, skal give besked til den anden forælder, hvis man skifter bopæl. Her skal man være opmærksom på, at loven indeholder en 6 ugers frist, således at bopælsforælderen skal give besked om flytning senest 6 uger før flytningen.

Ansøge om fulde forældremyndighed?

Er jeres forhold så dårligt, at I ikke kan samarbejde om børnene og frygter du at den anden forælder vil modarbejde dig, bør du overveje at søge om den fulde forældremyndighed.

Hvis den anden forælder ikke er villig til at give dig den fulde forældremyndighed, bør du kontakte en advokat, da alle afgørelser om forældremyndighed afgøres af Retten, hvis parterne ikke kan blive enige i statsforvaltningen.

Bopæl og børnepenge fra staten

Om det er den ene forælder som får børnepengene fra staten, eller om de skal deles mellem forældrene, afhænger af hvilken samværsordning der er, og hvem der betaler udgifterne til børnene.

Samvær og børnebidrag

Som forældre har man pligt til at forsørge sine børn. Derfor vil der i langt de fleste tilfælde blive fastsat et børnebidrag til forsørgelse af barnet.

Har den ene forælder barnet/børnene mere end den anden, vil den person som oftest afholder de fleste udgifter til barnet, som hovedregel, være berettiget til at få børnebidrag af den anden forælder. Hvor meget du får afhænger af den anden forælders indkomst. Det er således underordnet, hvor meget modtageren af børnepengene tjener.

Har I barnet lige meget, er der oftest ingen betaling af børnebidrag, og hver forælder sørger således for gaderobe mv. i deres eget hjem. Der er naturligvis intet i vejen for, at den ene forælder modtager børnebidrag og vælger at påtage sig ansvaret for at stå for alle udgifter til gaderobe, fritidsaktiviteter mv.

Selvom den ene forælder kun har et begrænset samvær med sit barn, har denne stadig, som forældremyndighedsindehaver, ret til oplysninger om barnet fra skole, læge mv. Du skal dog oftest selv kontakte skole/børnehave og bede om login til intra, indkaldelse til møder mv.

Nyt liv – nye omgivelser?

Mange overvejer, i forbindelse med skilsmissen eller på et senere tidspunkt, at flytte, men er bekymret for hvordan, det stiller dem i forhold til børnene.

Statsforvaltningen vil altid spørge barnet, når dette er muligt, således at barnets ønsker og behov søges dækket i deres afgørelse.

Hos små børn er det udgangspunktet, at deres tryghedsbehov knytter sig til en voksen og ikke til deres omgivelser, hvorfor den personlige tilknytning til hver af forældrene vil få stor betydning ved statsforvaltningens afgørelse. Større børn vil oftere have et behov for at beholde deres vante omgivelser, skole og kammerater, hvorfor der vil blive lagt vægt på dette, medmindre barnet udtrykker et behov for noget andet.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.