Mediation i erhvervssager

Konfliktmægling, mediation, retsmægling – mange navne, der alle dækker over en metode, der giver redskaber til at løse sin konflikt selv.

Når man er kommet i en konflikt med sin ansatte, sin chef, sin leverandør, sin håndværker eller noget helt andet, vil man ofte selv søge en løsning. Men parterne kan være stålfaste på deres side af sagen, og derfor kan det være svært at nå en enighed. Det fører ofte til rets- eller voldgiftssager.

Ulemperne ved den løsningsform er mange. Det er meget langtrukket, ofte tager disse sager flere år!

Det er dyrt, man har brug for advokater og rådgivere og skal betale afgifter. Endelig bliver man sjældent lykkelig af resultatet, end ikke den der vinder sagen. Ofte står man tilbage med omkostninger, og det forhold der var til den ansatte, til leverandøren, til samarbejdspartnere er nu gået fløjten efter års slid.

Konfliktmægling, mediation og retsmægling – hjælp til at løse sagen

En anden måde at løse disse konflikter på er, at vælge mediation – også kaldet konfliktmægling. Hvis man gør det, efter en sag er anlagt ved domstolen, kaldes det en retsmægling, men det er udtryk for det samme.

Mæglingen skal få jer selv til at nå til en løsning, som begge parter synes  kunne være en fornuftig løsning på problemet. En løsning, I selv vælger, og ikke en løsning I får trukket ned over hovedet af en dommer.

Fordelen ved disse løsninger er, at de er ret hurtige. Ofte kan man få sat en mægling op på 14 dage. Nogle gange behøver man ét møde, andre gange flere, men man vil altid være meget meget hurtigere færdig end ved et retsligt forløb.

Hurtighed gør det ofte meget billigere. Ud over tid, er der ofte behov for færre rådgivere, som også sætter prisen væsentlig ned. Endelig vil man kunne bevare en relation til den anden part, når man i respekt for hinanden selv når en løsning.

Men det kan vi ikke – ”vores konflikt er gået i hårdknude”, ”jeg giver mig aldrig”, ”modparten er ufravigelig”…. Sådanne sætninger hører jeg tit folk sige, og ja! Konflikten er gået i hårdknude, og I vil ikke selv kunne komme videre.

Det er mediators/konfliktmæglers opgave at hjælpe jer med at få løst op for den hård knude og hjælpe jer til at nå en løsning sammen. Mediator løser ikke sagen; det gør I. Mediator gør det muligt for jer at løse sagen.

Hvis du vil vide mere om konfliktmægling, så kontakt en af Ret&Råds mange mediatorer.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.