Fogedretten og gæld – Hvordan foregår et møde i fogedretten?

Kreditkort

Har du fået en indkaldelse til fogedretten, fordi du skylder penge og ikke har betalt dem tilbage som aftalt? Læs her, hvordan mødet foregår, og hvilken betydning afgørelsen har for dig.

Har du mistet overblikket over din gæld og stoppet betalingerne til dine kreditorer – dem du skylder penge – kan du blive indkaldt til et møde i fogedretten. Her vil kreditorerne forsøge at finde en løsning på din gæld, men det er fogedretten, der i sidste ende beslutter, hvad der skal ske.

Det er vigtigt, at du er forberedt på, hvad der kan ske på mødet, og hvad du skal gøre, hvis du bliver forhindret i at deltage.

Mødepligt – du SKAL møde op

Er du blevet indkaldt til et møde i fogedretten, fordi du skylder penge, har du mødepligt. Hvis du ikke møder op, risikerer du, at politiet henter dig – det gælder uanset om du er på arbejde eller sidder derhjemme med familien – og hos Ret&Råd Advokater i København anbefaler vi altid, at du møder op.

Hvis du er forhindret i at deltage i mødet på grund af sygdom, har du ret til at blive væk, men fogedretten kan kræve en lægeattest som dokumentation.

Udfylder du den fuldmagt, der følger med i indkaldelsen til mødet, må du sende en anden person i dit sted, men det er vigtigt, at den person, der møder op i stedet for dig, kender sagen og dine økonomiske forhold.

Hvad sker der i fogedretten?

Et møde i fogedretten foregår som regel i et kontorlokale i din lokale byret, og det varer ikke mere end 10-15 minutter. Du taler under såkaldt strafansvar, når du udtaler dig om dine økonomiske forhold, og det betyder, at du har pligt til at fortælle sandheden og oplyse om alt, hvad du ejer af værdi.

Under mødet er følgende personer til stede:

  • En repræsentant fra fogedretten, fx en kontorfuldmægtig
  • Skyldner (dig)
  • Kreditor (den der har penge til gode)

Typisk vil kreditor være til stede over telefonen, så du kun sidder ansigt til ansigt med fogeden, der forklarer dig, hvad der skal ske på mødet.

Du kan normalt ikke tvinges til at indgå en aftale under dit møde i fogedretten – er du i tvivl, så kontakt din lokale Ret&Råd advokat i København på faelleskoebenhavn@ret-raad.dk eller på tlf. 70 70 16 09, inden du skal møde op.

Kan fogedretten hæve penge på din konto?

Fogedretten kan ikke tilbageholde din løn eller hæve penge på din konto, men hvis du har værdier, fx i form af en bil eller en bolig, kan fogedretten kræve, at du:

  1. sælger dine værdier og betaler din gæld til kreditor,
  2. indgår en afdragsordning med kreditor, der får pant i dine værdier og kan sælge dem, hvis du ikke overholder aftalen om tilbagebetaling.

En stor gæld kan gøre det vanskeligt at betale tilbage, og selvom du skylder penge væk, har du stadig rettigheder.

Du har blandt andet ret til det, man kalder ”opretholdelse af et beskedent hjem”, og det betyder, at fx møbler og hårde hvidevarer normalt ikke tæller som værdier. På samme måde har du krav på at have et vist minimumsbeløb til rådighed. Det er fogedretten, der beslutter, hvor mange penge du må have tilbage til dig selv, hvis du skylder penge til en privat virksomhed.

Hvad gør du, hvis du ikke kan betale?

Hos Ret & Råd Advokater i København har vi mange sager, hvor vi hjælper vores klienter med at få overblik over deres økonomiske situation og mulighederne for at betale gælden. Læs mere i artiklen “Kan du ikke betale din gæld?“.

Vi rådgiver dig gerne i forbindelse med dit møde i fogedretten, ligesom vi kan hjælpe dig med at få en fornuftig ordning med dine kreditorer. Ejer du ingenting af værdi, og er du i en økonomisk situation, hvor det er umuligt for dig at afdrage gælden, kan vi undersøge, om du opfylder betingelserne for gældssanering.

Få hjælp til din gæld hos Ret&Råd

Er din gældssituation håbløs, kan vi hjælpe dig videre. Du kan finde en af Ret&Råds advokater med speciale indenfor gæld her.

Gratis sagsvurdering

Artiklens forfatter tilbyder en uforpligtende og gratis sagsvurdering for en drøftelse af dine økonomiske forhold og muligheder for at blive gældfri.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.