Du har muligvis ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg i din ferie

Syg i din ferie

Hvis du bliver syg i eller op til din planlagte ferie kan du muligvis få erstatningsferie. Det kommer dog an på hvornår og hvor længe du er syg. Læs mere om reglerne i denne artikel.

Hvornår har du ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg i din ferie – eller op til en planlagt ferie?

Der er forskel på om du bliver syg før ferien eller om sygdommen først indtræffer efter, at ferien er påbegyndt. Ferien starter på første feriedag ved sædvanlig arbejdstids begyndelse.

Syg inden ferien starter

Hvis du bliver syg i weekenden og første feriedag er mandag, er du blevet syg før ferien påbegyndes. Hvis du er blevet syg inden ferien starter, kan ferieafviklingen efter reglerne ikke påbegyndes.

Du skal på sædvanlig vis meddele din arbejdsgiver om sygdommen og hvis der anmodes om det, skal du afgive en tro- og love erklæring om sygdommen eller fremkomme med en lægeerklæring. Du har i sin helhed ret til ferie på et andet tidspunkt.

Hvis du bliver syg i din ferie

Hvis du bliver syg efter ferien er påbegyndt, skal du meddele sygdommen til arbejdsgiveren på første sygedag på sædvanlig vis. Du skal kunne fremlægge lægelig dokumentation for sygemeldingen. Dette gælder selv om du er i udlandet.

Ret til erstatningsferie – fradrag af 5 karensdage

Du har først ret til erstatningsferie efter 5 sygedage.  Er du f.eks. syg 10 dage i din ferie, har du derfor ret til 5 dages erstatningsferie. Du bærer så at sige selv risikoen for de første 5 årlige karensdage.

Andre regler ved sygdom under afholdelse af feriefridage

Afhængig af hvad der er aftalt i en gældende overenskomst, gælder reglerne om ret til erstatningsferie ikke ved sygdom, der indtræder mens du er i færd med af afvikle feriefridage.

Når der tales om ret til erstatningsferie, er der altså forskel på sygdom, der indtræder under afholdelse af ferie eller sygdom, der indtræffer under afvikling af feriefridage.

Du kan læse mere om hvordan du, som ansat, skal kunne dokumentere dit sygefravær.

Hvis du har spørgsmål til artiklen eller brug for juridisk rådgivning, er du velkommen til at kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.