Skilsmisse: Du skal ikke dele din personlige erstatning

Du skak ikke dele erstatning ved skilsmisse

Men husk på, at det er dig, der har bevisbyrden og skal dokumentere alle forudsætninger, hvis du ikke vil dele en erstatning, du har fået, når I skal skilles.

I de fleste skilsmisser er økonomien en stor opgave at få styr på. En del af opgaven kan være at fordele formuen mellem jer. Du skal som udgangspunkt ikke dele din personlige erstatning med din ægtefælle, hvis I skal skilles. Der er dog et par forudsætninger for det: Du skal kunne identificere erstatningen, og den må ikke være forbrugt.

Det er dig, der har bevisbyrden og skal dokumentere disse forudsætninger, så det er god idé at være opmærksom og påpasselig fra starten – og det kan være en stor fordel at drøfte det med din advokat. Vi dykker ned i det her:

Det er selvfølgelig altid ulykkeligt at komme til skade i trafikken, på sit arbejde eller bare, fordi man er uheldig. Til gengæld kan mange få udbetalt ganske store kontantbeløb i erstatning – dels for varigt mén, svie & smerte og tort og dels for tab af erhvervsevne. Denne personlige erstatning kan fx komme fra din egen ulykkesforsikring, fra din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring eller måske fra den ansvarlige bilists ansvarsforsikring.

Fælles for disse erstatninger er, at de skal kompensere dig for personlige forhold, og derfor kan de holdes uden for delingen ved skilsmisse.

Er det så særeje?

Nej. Selvom personlig erstatning kan ligne særeje, er der en meget afgørende forskel.

Personlige erstatninger kan nemlig maksimalt trækkes ud med det beløb, du oprindeligt modtog i erstatning.

Det betyder, at hvis du fx har investeret dit erstatningsbeløb i fast ejendom eller værdipapirer, skal du dele værdistigninger med din ægtefælle, mens et eventuelt tab bare reducerer værdien af din erstatning.

Hvis du vil undgå at dele denne eventuelle værdistigning, er det nødvendigt at oprette en ægtepagt om særeje. Det er en personlig overvejelse, som du bør overveje at vende med din advokat – og naturligvis også med din ægtefælle.

Erstatningen skal være i behold

Det vil sige, at du ikke må have brugt (dele af) erstatningen, og derfor er det en god idé at sikre, at din erstatning er identificérbar.

Får du fx udbetalt godtgørelse for kritisk sygdom på 150.000 kr. (hvilket også er omfattet af bestemmelsen), og bruger du beløbet sammen med din ægtefælle på drømmerejsen til Caribien, og I alligevel skal skilles når I kommer hjem, så kan du IKKE trække et tilsvarende beløb ud af jeres ferieopsparing i banken eller af friværdien i huset – den er forbrugt.

Pas derfor på din personerstatning: hold den identificérbar på en konto eller et specifikt værdipapirdepot, så det som minimum kan følges, hvad du har hævet penge til, og som derfor kan træde i stedet for erstatningen.

Du kan godt vælge at bruge erstatningen til at indfri gæld, du ellers skulle fradrage ved delingen. Hvis du bruger din personlige erstatning sådan, kan erstatningen rulles tilbage og komme dig til gode igen, hvis den kan dokumenteres (følges af kontobevægelser). I den situation anses det altså ikke som forbrug af erstatningen. Husk på, at det er dig, der har bevisbyrden og skal dokumentere alle de forudsætninger, vi har vendt her i artiklen. Det er altså en god idé at være opmærksom og påpasselig fra starten – og det kan være en stor fordel at drøfte det med din advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.