Særråden & særhæften

Når I gifter jer, får I fælleseje medmindre I har aftalt andet ved ægtepagt. Men det betyder ikke, at I ved ægteskabets indgåelse får fælles formue. Fælleseje er nemlig bygget op at 2 grundlæggende principper: særråden og særhæften.

Hvad betyder særråden?

Når man indgår ægteskab får man fælleseje medmindre man aftaler andet ved ægtepagt. Fælleseje er bygget op af to grundlæggende principper, nemlig princippet om særråden og princippet om særhæftet.

Formuefællesskab eller fælleseje kunne lyde som om man ved ægteskabets indgåelse får fælles formue. Dette er ikke tilfældet. Særråden betyder tværtimod, at uanset ægteskabets indgåelse så råder hver ægtefælle stadig over de aktiver, som den pågældende står som ejer af. Står bilen i dit navn kan du altså frit sælge den uden at spørge din ægtefælle. Står bilen derimod i din ægtefælles navn er det kun din ægtefælle, der kan sælge bilen.

På samme måde betyder princippet om særhæften, at hver ægtefælle, uanset ægteskabets indgåelse, alene hæfter for sin egen gæld. Det at man indgår ægteskab betyder altså som klart udgangspunkt ikke, at man kommer til at hæfte for sin ægtefælles gæld.

Det har altså stor betydning hvem af jer der står som ejer af de enkelte aktiver og hvem der hæfter for gælden.

Kan min ægtefælle så blot sælge alle vores ting fordi han står som ejer?

Reglerne om fælleseje og dermed principperne om særråden og særhæften fremgår af retsvirkningsloven, der er en næsten 100 år gammel lov. Da loven blev til så familiemønstrene meget anderledes ud. Derfor blev der også lavet en række undtagelser til princippet om særråden, da alle aktiver typisk stod i mandens navn.
Uanset hvem af jer der står som ejer af de følgende aktiver vil disse derfor ikke kunne sælges, pantsættes, udlejes mv. uden samtykke fra ikke-ejerægtefællen. Det gælder:

  • Det hus/den ejerlejlighed I bor i
  • Det sommerhus som I regelmæssigt bruger
  • Sædvanligt indbo
  • Samt visse ejendele knyttet til erhvervsvirksomhed

Derudover gælder der et krav til, at man uanset man står som ejerægtefælle ikke må misbruge sit fællesbo, f.eks. give en stor gave lige op til en skilsmisse. I så fald vil der kunne rejses et såkaldt vederlagskrav.

Opret et særeje her

Udfyld formularen, så vil en af vores eksperter kontakte dig for at for udarbejdet en ægtepagt.

Navn
*
E-mail
*
Telefon
Postnummer
*
Skriv evt. en kort besked her
Udfyld