Der har været mange problemer med de nye offentlige vurderinger. Problemerne har medført, at ikrafttrædelsen af de nye boligskatteregler er blevet udsat i flere år, senest fra 2021 til 2024.
Det har også betydet stor usikkerhed for boligejerne i forhold til, hvordan de bliver påvirket af de nye regler. Bl.a. om man risikerer at blive opkrævet en højere boligskat med tilbagevirkende kraft.
80% af boligejerne vil få en lavere boligskat
Samtidig med at de nye ejendomsvurderinger skal være grundlag for beregningen af boligskatterne fra 2024, så sænkes skattesatserne.
Det betyder, ifølge Vurderingsstyrelsen, at det forventes, at 80% af alle boligejere vil få en lavere boligskat fra 2024.
20% af boligejerne vil få en højere boligskat
Den højere boligskat vil blive udlignet med en skatterabat.
For nogle boligejere stiger vurderingen af deres bolig så meget, at skatten vil stige uanset at skattesatserne sættes ned. For disse boligejere indføres der en skatterabat sådan at boligskatten holdes i ro.
Skatterabatten fratrækkes den beregnede boligskat hvert år, så længe du er ejer af boligen og såfremt du var ejer af boligen senest d. 31. december 2023.
Rabatten er endelig og skal ikke betales ved et senere salg, som vi kender det i dag med indefrossen grundskyld.
Nye ejere af en bolig efter d. 1. januar 2024 kan ikke få skatterabat.
Hvad sker der når ejendomsvurderingerne stiger i fremtiden?
Ejendomsvurderingerne vil formentlig stige i fremtiden og dermed vil din boligskat også stige. Denne stigning omfattes ikke af skatterabatten.
Men den fremtidige stigning kan du vælge at indefryse, så du bliver ved at betale det samme i løbende boligskat. Den nye indefrysningsordning omfatter både stigning i grundskyld og ejendomsværdiskat. Du skal være opmærksom på at indefrysningen reelt er et lån og i den nye ordning forrentes lånet.
Efterregulering af boligskat for årene 2011 til 2020
Myndighederne sammenligner de faktisk betalte boligskatter for 2011-2020, med det der skulle betales, hvis beskatningen var sket ud fra 2020-ejendomsvurderingerne. De nye ejendomsvurderinger er udsendt på alle boliger, og er fra 1. januar 2020.
Hvis beregningen viser, at du har betalt for meget, får du udbetalt en kompensation med tillæg af 6,2% fra opkrævningsåret.
Hvis du har betalt boligskat ud fra en for lav ejendomsvurdering i perioden 2011–2020, får du ikke en ekstra opkrævning.
Vil du vide mere?
Læs også vores artikel “Nye ejendomsvurderinger – gammelkendte problemer”, download Ret&Råd Advokaters brochure Køberinformation eller læs mere om boligkøb, -salg og leje.