Hvad skal du være opmærksom på, hvis du modtager ydelser som enlig

Enlig mor

Når man modtager offentlige ydelser som enlig, f.eks. børnetilskud eller pension, er det vigtigt at have styr på reglerne, for at undgå at skulle betale ydelsen tilbage.

Vi får jævnligt henvendelser om sager, hvor Udbetaling Danmark har truffet afgørelse om, at man ikke længere er berettiget til en ydelse om enlig, og at man skal tilbagebetale ydelsen. Det er også i sager, hvor personerne ikke bor sammen på samme adresse, men trods dette bliver betragtet som samlevende.

Udbetaling Danmark er den myndighed, der udbetaler en lang række offentlige ydelser i Danmark, herunder folkepension og børnetilskud. For at sikre, at ydelserne udbetales korrekt, foretager Udbetaling Danmark også kontrolsager, der har til formål at afsløre fejludbetalinger.  Kontrolsager hos Udbetaling Danmark iværksættes enten på baggrund af stikprøver, indberetninger fra borgere eller samarbejde med andre myndigheder, såsom SKAT og kommunerne.

Hvad betyder det at være “enlig” i lovens forstand?

At være enlig og dermed have ret til at modtage en ydelse som enlig indebærer, at man ikke har et samlivslignende forhold med en anden voksen, hvor man deler økonomi, faste udgifter og praktiske gøremål i dagligdagen. Det afgørende kriterium er, om man har en fælles husførelse med en anden person og deler udgifter til bolig, mad og daglige fornødenheder med vedkommende.

Det er dog ikke afgørende, at man har fælles adresse. Man kan godt blive betragtet som samlevende med fælles husførelse selv om man ikke bor sammen, hvis man har en sammenblandet økonomi med anden person eller har et praktisk fællesskab i hverdagen.

Hvornår anses man ikke for at være enlig?

Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen, der er klageinstans, foretager en samlet helhedsvurdering af forholdene i sagen. I en principmeddelelse fra 2013 fastslås det, at vurderingen af et samlivslignende forhold skal bygge på en samlet vurdering af:

  • Fælles husførelse: Hvis man deler udgifter til mad, husleje, forsikringer eller andre faste omkostninger, kan det indikere et samlivslignende forhold. Betaling af hinandens regninger eller fælles budgetter er klare tegn på sammenblandet økonomi.
  • Overnatninger: Hvor ofte overnatter man hos hinanden? Hyppige og regelmæssige overnatninger kan tages som udtryk for et samlivslignende forhold.
  • Fælles børn eller andre relationer: At have fælles børn taler for en tæt relation, men er ikke alene afgørende. Det væsentlige er, om hverdagen og økonomien deles.
  • Økonomisk afhængighed: Ankestyrelsen vurderer, at der foreligger sammenblandet økonomi, når parterne f.eks. har fælles bankkonti, gensidigt betaler hinandens udgifter eller køber større ting sammen til fælles brug (fx møbler eller elektronik). Selv hvis man bor hver for sig, kan økonomisk afhængighed vise sig gennem hyppige pengeoverførsler, lån mellem parterne eller fælles abonnementer.

Eksempel på sager

Ankestyrelsen har i en sag fra 2024 behandlet en sag om en pensionist, der modtog enlig pension, men havde en partner, som jævnligt betalte for dagligvarer og fælles rejser. Selvom de ikke boede sammen, konkluderede Ankestyrelsen, at der var økonomisk afhængighed. Pensionisten blev pålagt at tilbagebetale ydelserne, da omfanget af økonomisk støtte var betydeligt.

Et andet eksempel er et tidligere ægtepar, der efter at være blevet skilt, nu begge modtog pension som enlige. De ejede fortsat ejendomme sammen og boede i hver sin af de fælles ejendomme og betalte udgifter til disse ejendomme fra en fælles konto. De boede ikke sammen og havde ikke noget med hinanden at gøre i deres daglige liv. Udbetaling Danmark traf afgørelse om, at begge pensionister skulle tilbagebetale deres pensionstillæg som enlige, med den begrundelse, at deres økonomi var så sammenblandet, at de skulle anses som samlevende.

Hvad skal man være opmærksom på

Når man modtager en ydelse som enlig, skal man sikre sig, at der er gennemsigtighed i ens økonomiske forhold. Fælles konti og sammenblandede økonomiske forhold med en anden person, særligt hvis man ejer noget sammen (f.eks. en ejendom eller bil), medfører en formodning om, at man har en økonomisk fordel, som gør at man ikke skal betragtes som enlig.  Det er derfor en god idé at sørge for, at man kan dokumentere forholdene i sin økonomi.

Hos Ret&Råd har vi stor erfaring med denne type sager, og du er altid velkommen til at kontakte os og få hjælp af vores advokater, med speciale indenfor Socialret.

Tilmeld dig Ret&Råds nyhedsbreve og modtag artikler som denne.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.