Har du husket at give gaver før jul?

Bliv klogere på reglerne for store pengegaver – og hvorfor det kan være en fordel at benytte sig af muligheden.

Du kan frit give familie og venner lejlighedsgaver, det vil sige gaver som er sædvanlige og ligger på et naturligt niveau. En lejlighedsgave er en gave til fødselsdag, jul, værtindegaver og lignende.

Giver du gaver der ligger over sædvanligt niveau, herunder større pengegaver, kan modtageren risikere at blive pålagt at betale gaveafgift eller indkomstskat.

Afgørende er hvem der giver og hvem der modtager gaven og gavens/beløbets størrelse.

Afgiftsfrie gaver

Man kan afgiftsfrit hvert år give sine børn og børnebørn en pengegave på maksimalt kr. 74.100 (2024). I Beløbet kan gives til hvert af børnene og børnebørnene og kan gives af hver af forældrene. Stedbørn og adoptivbørn er også omfattet af denne regel.

Du kan også give 74.100 til din samlever, hvis I har boet sammen i mere end to år.

Du kan også give tilsvarende beløb til dine forældre, stedforældre eller bedsteforældre.

Hvis gaven skal gives til dine svigerbørn er beløbsgrænsen kr. 25.900 (2024-tal).

Gaveafgift eller indkomstskat

Hvis du giver gaver større end disse beløbsgrænser skal modtageren betale gaveafgift med 15%.

Såfremt du giver gaver udover lejlighedsgaver til andre end de ovennævnte personer skal modtageren betale indkomstskat af beløbet.

Hvorfor kan det være smart at give en større pengegave?

Det kan naturligvis være dejligt med en pengegave fordi det glæder – og giver mulighed for at købe lige det man ønsker. For gavegiver kan det også være skønt at glæde sine pårørende.

Men det har også den fordel, at man nedbringer sin formue, og dermed det beløb som falder i arv når man dør. Ved dødsfald skal der nemlig betales en boafgift på 15% for de nærmeste pårørende som er børn, stedbørn og børnebørn, adoptivbørn og svigerbørn, samlever som du har boet med i mere end to år eller har børn med, samt dine forældre.

Personer herudover skal betale tillægsboafgift på 36,25%.

Der er et bundfradrag på kr. 333.100 (2024-tal) – hvilket betyder, at der kun skal betales afgift af beløb, der overstiger bundfradraget.

Hvis man således giver pengegaver mens man lever, kan der spares afgift. Det anbefales, at der laves et gavebrev for at sikre et bevis, se nedenfor.

Ægtefæller

Det skal særligt fremhæves at gaver mellem ægtefæller er afgiftsfri.

Fra den 1. januar 2018 er der dog ikke mere noget krav om oprettelse og tinglysning af ægtepagt. Det skal dog anbefales, at der i stedet laves et gavebrev, se nedenfor. Arv mellem ægtefæller er ligeledes afgiftsfri.

Hvordan gør man så?

Det er en god ide, at lave et skriftligt dokument hvor man skriver hvem der giver og hvem der modtager gaven, – beløbets størrelse, og en dato samt  underskrifter. Herved sikres der bevis for gaven.

Der kan også i et sådant gavebrev bestemmes, at gaven skal tilhøre modtageren som særeje, hvilket betyder at beløbet ikke skal deles ved skilsmisse – og hvis det er fuldstændigt særeje – ej heller ved død.

Kontakt

Spørgsmål og henvendelser kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat.

Artiklen er oprindeligt bragt 20. december 2017, og den er senest revideret 03. januar 2024.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.