Husk tilbudspligten ved salg af udlejningsejendomme

Når man ejer en udlejningsejendom, skal man i forbindelse med salg af ejendommen være opmærksom på reglerne i lejeloven om tilbudspligt.

Lejelovens § 100 indeholder en bestemmelse om, at hvis en udlejer sælger en ejendom, som udlejes, skal udlejer tilbyde lejerne at overtage ejendommen på andelsbasis, inden den sælges til anden side.

Salg af udlejningsejendom og tilbudspligten

Bestemmelsen i Lejelovens gælder ikke for alle overdragelser af udlejningsejendomme, men alene i forbindelse med overdragelse af udlejningsejendomme, hvor der er 6 beboelseslejemål eller flere, samt ejendomme med over 13 lejemål (både beboelse og erhverv).

I praksis betyder det, at hvis du ejer en udlejningsejendom, som er omfattet af tilbudspligten, og du ønsker at sælge ejendommen, skal du følge følgende procedure:

  • Du finder din køber, og indgår en købsaftale, som er betinget af at lejerne ikke benytter sig af tilbudspligten.
  • Når du har den underskrevne købsaftale, skal du skrive ud til samtlige lejere og vedlægge det samme materiale, som køber har fået stillet til rådighed, samt kopi af købsaftalen, og tilbyde lejerne at de kan overtage ejendommen på andelsbasis.
  • Man tilbyder således lejerne, at en andelsboligforening dannet af beboerne kan erhverve ejendommen til samme købesum, kontante udbetaling og øvrige vilkår, som ejeren kan opnå ved salg til anden side. Vilkårene skal være af et sådant indhold, at de kan opfyldes af en andelsboligforening.
  • Herefter skal lejerne have en frist på mindst 10 uger til at gøre brug af tilbuddet.
  • Af praktiske årsager bør man i købsaftalen enten fastsætte en overtagelsesdag, som ligger efter 10 ugers fristen, alternativt kan man fastsætte en flydende overtagelsesdag, så overtagelsesdagen er ved påbegyndelsen af en måned, efter udløb af tilbudspligten.

Man skal være opmærksom på, at man ikke beregner juli måned med i fristen.

Der er visse undtagelser for tilbudspligten i lejeloven, herunder at den ikke gælder, såfremt ejendommen er opdelt i ejerlejligheder.

Hvis du står for at skulle sælge din udlejningsejendom, eller købe en udlejningsejendom, er det en god idé at kontakte en advokat inden, så du kan få den korrekte og nødvendige rådgivning i forbindelse med handelen.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.