Erhvervsejendomssalg: Det skal du være opmærksom på

Sælger af en erhvervsejendom er ansvarlig for fejl og mangler i 10 år. Husk at få alt på skrift, advarer advokat Tina Møller, Ret&Råd Djursland.

Ansvar for mangler

Reglerne om tilstandsrapporter og ejerskifteforsikring finder ikke anvendelse ved salg af erhvervsejendomme, og man har derfor ikke ligesom en forbruger mulighed for generelt at begrænse sit ansvar som sælger.

Sælger er således som udgangspunkt ansvarlig for fejl og mangler ved ejendommen i 10 år.

Alle forhold, som køber er oplyst om forud for købet, er ikke en mangel, og du skal derfor være opmærksom på, at du får angivet eventuelle fejl og mangler ved ejendommen, som du har kendskab til eller mistanke om forud for underskrift på købsaftalen.

Det sker somme tider, at sælger kun har oplyst køber om forholdene mundtligt, men dette kan give bevismæssige problemer, hvis køber senere gør gældende, at dette ikke er oplyst – og relevante oplysninger til køber bør derfor altid gentages pr. skrift.

Ved handel med erhvervsejendomme bør sælger overveje at indsætte konkrete ansvarsfraskrivelser (fx om forurening, BBR-afvigelser og installationer), og disse bør være meget konkrete, så der ikke bliver tvivl om gyldigheden /omfanget heraf.

Udlejning

Når man sælger en erhvervsejendom, skal man forud for salget få undersøgt om lejere/forpagtere sælges med – ligesom man skal sørge for at få styr på aftalegrundlaget og eventuelle mellemværender, så disse oplysninger kan udleveres til køber.

Hvis køber ift. Lejer/forpagter ender med at afholde beløb, som køber ikke er oplyst om, risikerer man nemlig som sælger at stå med et krav fra køber.

Endeligt skal sælger være opmærksom på reglerne om tilbudspligt, hvis der sælges en beboelsesejendom med mindst 6 lejemål.

I så fald skal der fremsendes tilbud om, at en af beboerne dannet andelsboligforening kan erhverve ejendommen til samme købesum, kontante udbetaling og øvrige vilkår, som ejeren kan opnå ved salg til anden side.  Reglerne om tilbudspligt kan ikke ved aftale fraviges til skade for lejeren, og en aftale om det i kontrakten vil derfor ikke være gyldig.

Ret&Råd Advokater rådgiver om alle forhold ved køb og salg af erhvervsejendomme, og vi kan hjælp dig trygt igennem handlen fra start til slut.

Hvis du har behov for rådgivning, er du velkommen til at kontakte artiklens forfatter advokat Tina Møller, Ret&Råd Djursland på mail: tm@ret-raad.dk eller mobil: +45 61 67 84 10.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.