Er man som arbejdsgiver ansvarlig for ulykker til julefrokosten?

En medarbejder kan have ret til erstatning, hvis medarbejderen kommer til skade i forbindelse med en julefrokost på arbejdet

Skader omfattet af Arbejdsskadesikringsloven

Efter Arbejdsskadesikringsloven kan medarbejdere have ret til erstatning for varigt mén og tab af erhvervsevne, hvis de er udsat for en arbejdsulykke.

Den lovpligtige forsikring dækker erstatningskrav for arbejdsskader jf. Arbejdsskadesikringsloven, men hvornår er der overhovedet tale om en arbejdsskade, hvis en medarbejder kommer til skade til julefrokosten?

Hvis julefrokosten bliver arrangeret af jeres virksomhed/afholdes i jeres interesse, hvor I som arbejdsgiver selv deltager i festen og desuden har tilskyndet de ansatte til at møde op, er der højst sandsynligt tale om en arbejdsskade, hvis uheldet er ude under julefrokosten og tilskadekomsten har en vis naturlig tilknytning til julefrokosten.

Medarbejderne er omfattet af Arbejdsskadesikringsloven fra julefrokostens start og frem til den officielle afslutning (Vælger medarbejderne selv at fortsætte i byen bagefter, er det på medarbejderens egen risiko og regning)

Der skal altså være tale om en officiel julefrokost, og skaden vil derfor ikke være omfattet, hvis der blot er tale om en gruppe medarbejdere, der selv har valgt at holde julefrokost.

Det er uden betydning om julefrokosten afholdes på arbejdspladsen eller et andet sted, og om det foregår i normal arbejdstid eller ej.

HUSK at man har som arbejdsgiver har pligt til at anmelde ulykken til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring efter nedenstående frister;

  • Senest 14 dage efter første fraværsdag, såfremt ulykken har medført fravær fra tilskadekomnes sædvanlige arbejde ud over tilskadekomstdagen.
  • Senest 14 dage efter tilskadekomstdagen, der ikke har medført fravær, hvis ulykken må antages at kunne begrunde krav på ydelser arbejdsskadesikringsloven.

Arbejdsskader skal anmeldes i det elektroniske anmeldesystem “EASY” på Virk.

Ansvar for skader efter Erstatningsansvarsloven

Udover den lovpligtige forsikring, der dækker erstatning for arbejdsskader jf. Arbejdsskadesikringsloven, kan arbejdsgiver også ifalde et selvstændigt ansvar efter Erstatningsansvarsloven, hvis virksomheden ikke har gjort det de burde (handlet uagtsomt).

Har virksomheden fx arrangeret lege der er egnet til at medføre ulykker, eller har virksomheden ikke sikret at afvikling af julefrokosten kan ske under betryggende forhold, risikerer man altså yderligere krav fra medarbejderen efter Erstatningsansvarsloven.

Efter Erstatningsansvarsloven kan medarbejdere have ret til godtgørelse for svie og smerte samt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og differencekrav ved erhvervsevnetab.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.