Forældrekøb gennem selskab

Forældre kan nemt blive fristet til at lade deres økonomisk solide selskab købe en fast ejendom – ofte en ejerlejlighed – hvor deres barn kan bo til leje og måske senere kan overtage lejligheden. Dette er fuldt ud lovligt, men der er en række faldgruber!

Udlejning til markedsleje

Udlejning skal ske til markedslejen, og da Skattestyrelsen er særligt opmærksomme på denne type udlejningsforhold, så bør fastsættelsen af lejen til markedslejen ske med en vis grundighed.

Fastsættes lejen ikke korrekt, kan Skattestyrelsen betragte det som ”maskeret udlodning” i henhold til ligningslovens § 16 A, stk. 5. Værdien af godet med tillæg af eventuelt sparet privatforbrug – i denne forbindelse f.eks. ”lejerabat” – skal så henregnes til den skattepligtige indkomst. Ligningslovens § 16 A, stk. 5 vedrører efter ordlyden hovedaktionær(er) i selskabet, men efter retspraksis, så omfatter reglen også f.eks. udlejning til børn.

Senere overdragelse

Ønskes boligen senere overdraget til barnet, så vær opmærksom på, at en bolig – f.eks. ejerlighed – der er udlejet uden tidsbegrænsning, vurderes ofte til kun halvdelen af den normale ejendomsværdi, fordi den er sværere at sælge. Derfor kan forældrene blive fristet til at udleje lejligheden til deres barn uden tidsbegrænsning, få ejendomsværdien nedsat og derefter overdrage den til barnet til den lavere værdi. Dette er dog ikke en lovlig løsning, da den reelle markedsværdi som udgangspunkt skal anvendes! Det anbefales, at søge konkret rådgivning om, hvilken købesum der aktuelt bør anvendes.

Overvej om det giver mening at købe via selskab eller privat

Det bør altid nøje overvejes, om det konkret giver mening at købe boligen via et selskab, privat eller helt undlade det. Det sker, at en nærmere vurdering af fordele og ulemper fører til, at det rent faktisk ikke er interessant at foretage købet, og at det enten bør undlades eller, at det med fordel bør ske privat.

Der er løbende ny regulering og lovgivning, der rammer forældrekøb – både via selskab og privat – bl.a. ændredes regler for virksomhedsordningen i 2021, og desuden er der en igangværende ændring af boligskattesystemet og ejendomsvurderinger.

Hos Ret&Råd kan vi assistere i forbindelse med en nærmere rådgivning og vurdering.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.