Betingelser for at du kan hensidde i uskiftet bo
Det er alene muligt at hensidde i uskiftet bo med fælleseje ikke med særeje.
Det er alene muligt at hensidde i uskiftet bo med fælleseje ikke med særeje.
Der er alene en egentlig ret til at hensidde i uskiftet bo med fælles livsarvinger. Førstafdødes særbørn skal samtykke. Dette kan eventuelt ske ved et forhåndssamtykke i forbindelse med oprettelse af testamente
Længstlevende må ikke være under konkurs og skal kunne opfylde sine forpligtelser efterhånden som disse forfalder (solvenskrav)
Betydningen af at hensidde i uskiftet bo
Du indtræder som længstlevende ægtefælle i alle afdødes rettidigheder og forpligtelser. Der sker således ikke noget egentlig skifte - du overtager blot afdødes ”position”. Der skal således ikke udredes nogen arv til livsarvinger mv.
Hvad gør man?
Hvis du ønsker at hensidde i uskiftet bo, skal du udfylde den blanket på www.domstol.dk der hedder ”anmodning om hensidden i uskiftet bo”.
Blanketten fremsendes til skifteretten sammen med en formueopgørelse og 500 kr. til betaling af retsafgift
I forbindelse med boets udlevering til hensidden i uskiftet bo skal der indrykkes proklama i statstidende. Dette hænger sammen med, at du som efterlevende ægtefælle overtager førstafdødes forpligtelser.
Ulemperne ved at hensidde i uskiftet bo?
- Du bliver personligt ansvarlig for alle de afdøde ægtefælles gældsforpligtelser
- Du indtræder i afdødes skattemæssige stilling (det er dog ikke absolut en ulempe, det kan også være en fordel, men det må undersøges)
- Du har en begrænset rådighed. Du må ikke ”misbruge” det uskiftede bo.
- Du har en begrænset testationskompetence, idet du alene ved testamente kan råde over halvdelen af boet.
- Hvis du ønsker at indgå nyt ægteskab, skal boet skiftes.
Kontakt
Spørgsmål og henvendelser vedrørende uskiftet bo eller dødsbobehandling i øvrigt kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Anne Broksø, Ret&Råd København.