Ægtepagt: Skilsmissesæreje og kombinationssæreje

Når man indgår ægteskab i Danmark får man automatisk det der kaldes delingsformue eller formuefællesskab. Dette indebærer, at ved separation eller skilsmisse skal hver part opgøre sin formue. Viser opgørelsen et positivt resultat på bundlinjen skal halvdelen af værdien afleveres til den anden ægtefælle. Det er det man kalder ligedelingsprincippet.

Det, der indgår i ligedelingen, er alt, hvad ægtefællen ejer på tidspunktet for separationen/skilsmissen- dette uanset om det er noget, der er indbragt i ægteskabet eller noget, der er erhvervet under ægteskabet.

Ønsker man ikke en ligedeling, eller ønsker man at holde bestemte aktiver f.eks. en virksomhed, arv eller lignende uden for ligedelingen, skal man oprette en ægteskab om særeje.

Bør jeg oprette ægtepagt om fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje?

Skilsmissesæreje betyder, at der er særeje ved separation/skilsmisse men delingsformue ved død. Skilsmissesæreje formen anvendes stort set ikke i praksis. I stedet for skilsmissesæreje anvendes det såkaldte kombinationssæreje, der også bedre tager hensyn til dødsfaldssituationen. Typisk anvendes den form, der hedder ægtefællebegunstigende kombinationssæreje. Denne form for kombinationssæreje indebærer, at der er særeje ved separation/skilsmisse, at førstafdødes del bliver delingsformue, mens længstlevendes del bliver særeje. Dette er en måde (i kombination med et testamente) at sikre længstlevende ægtefælle mest muligt.

Den anden form for særeje, der anvendes i praksis, er det såkaldte fuldstændige særeje. Dette indebærer, at der er særeje både ved separation/skilsmisse og ved død.

Valg af særejeform som skilsmissesæreje eller kombinationssæreje kan f.eks. afhænge af, hvordan du ønsker arven efter dig fordelt. Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at det ikke er muligt at sidde i uskiftet bo med særeje.

Valget kan f.eks. også være dikteret af, hvad der f.eks. står i din virksomheds vedtægter.

Hvordan og hvad koster det at oprette en ægtepagt som kombinationssæreje og skilsmissesæreje?

En ægtepagt skal for at være gyldig underskrives af jer begge og lyses i personbogen. Det koster 1.850 kr. i tinglysningsafgift at lyse en ægtepagt i Personbogen.

Prisen for at få oprettet en ægtepagt afhænger af indhold, men ligger typisk omkring 4.000+moms, kr. 5.000,00. Kontakt os hvis du ønsker en pris på, hvad det koster at oprette en ægtepagt i jeres tilfælde.

Gaveægtepagt

Ægtefæller kan frit uden afgift give hinanden gave. Der er pr. 1.1.18 ikke længere krav om gaveægtepagt for at gaven er gyldig.

Pensionsægtepagt

Pr. 1. januar 2007 blev der indført nye regler om pensioners behandling ved separation/skilsmisse. Udgangspunktet er herefter, at hver part beholder sin egen rimelige pension ved separation/skilsmisse, uden at denne indgår i ligedelingen. Ekstrapensioner og ekstraindbetalinger indgår derimod i ligedelingen.

Ønsker du også at ekstraindbetalinger/ekstrapensioner skal holdes uden for ligedelingen, kan du oprette en ægtepagt om særeje på disse.

Ønsker du derimod, at også de rimelige pensioner skal indgå i ligedelingen, kan du såfremt, der er tale om kapital, rate eller alderspensioner oprette en såkaldt pensionsdelingsægtepagt. Vær særlig opmærksom på, at du ikke kan aftale ligedeling vedr. livrenter (løbende livsbetingede ydelser).

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.